actuele positie Giebateau

Get the code

donderdag 27 februari 2014

058 Bestemming Zuid Korea...

Foto's en kaarten in de tekst zijn te vergoten door erop te klikken


route Japan-Korea-Japan20 mei 2014
Vandaag regende het de hele dag hard zodat we eerste uitsliepen en in de ochtend rustig aan deden. Na de lunch gingen we met de bus naar de stad. Op naar Immigratie voor de stempels in het paspoort en vervolgens naar custom en coastguard om al het papier werk in orde te maken want we willen morgenochtend vroeg vertrekken. Gisteren hadden we bij immigratie afgesproken dat we vandaag de papieren opnieuw naar coastguard Japan mochten faxen. Dus deden we dit en vertrokken daarna.

Ik had het gevoel al dat het niet goed was gegaan maar ze verzekerden me dat het wel goed was gegaan. Terug bij de boot kwam Bong dat immigratie had gebeld en dat de faxen niet verstuurd waren. Nu reden we naar een vriend van Bong waar we alsnog de faxen verstuurden. Inmiddels was het alweer etenstijd geworden en kwamen Bong en zijn vriend bij ons eten. Na het eten namen we afscheid want we willen vannacht om drie uur vertrekken.


ONZE ERVARING MET ZUID KOREA:
We hebben een hele mooie tijd in Zuid Korea gehad. We hebben veel lieve mensen ontmoet die ons graag hun land en hun cultuur wilden laten zien. In de eerste twee maanden zijn we mooi door alle regelgeving heen geglipt behalve dan dat we werden geëscorteerd richting Seoul. Alleen de laatste twee weken moesten we ons aan de regelgeving houden wat voor ons heel frustrerend was. Nu kwamen we er achter hoeveel papier werk er normaal gedaan moet worden, dat er niet goed met elkaar gecommuniceerd wordt en dat ze de problemen graag aan anderen afschuiven. Ik (onze bevriende Koreaan) was als vriend met ons me gezeild van Mokpo naar Jeju eiland en nam veel van het papier werk uit handen wat we eigenlijk niet wilden. Achteraf had hij dingen geregeld die we liever zelf hadden willen regelen en waardoor grote misverstanden zijn ontstaan. Dit geintje heeft ons meer geld gekost dan normaal.

19 mei 2014
Tijdens de toch hierheen bleek dat we zoutwater in de boot hadden gekregen. In eerste instantie waren we bang dat de saildrive toch lekte maar Paul had de hele weg de saildrive gecontroleerd en had hier geen water gezien. Na wat onderzoek bleek het laatste gedeelte van de uitlaat slang weer te zijn gaan lekken zodat we de slang vanochtend voor een deel vervangen hebben.

Om half acht kwamen Bong en Judy en reden we naar Jeju city om uit te klaren we willen vanavond vertrekken. Bij immigratie kregen we de stempels in onze paspoorten en bij Custom zeiden ze dat ze rond vier uur langs kwamen met de documenten. Terug aan boord hielpen we Bond met zijn computer en daarna namen we afscheid van Judy en Bong. Bong wilde om vier uur terug komen als de custom langs kwam. Ik schreef de stukjes voor de blogspot en maakte de foto's in orde daarna deed ik nog wat administratie terwijl Paul op internet surfde. Rond drie uur zagen we dat het weer veranderd was en dat er zich een depressie in de buurt ontwikkelde zodat we ons plan veranderde en niet 's avonds weg gingen. We belden Bong en vertelden dat we ons plan moeten wijzigen i.v.m het weer. Even later was Bong bij ons en belde Custom, samen gingen we naar Immigratie waar de stempel ongedaan werd gemaakt.
Vervolgens reden we de stad uit in oostelijke richting waar we ergens onze gasfles lieten vullen om daarna het JEJU WORLD NATURAL HERITAGE CENTER (unesco)te bekijken. Hier zagen hoe Jeju eiland is ontstaan met één hoofd krater en veel kleine kraters (de heuvels) en hoe de lava tunnels zich hebben gevormd. We hebben enkele dagen geleden één van de tunnels bezocht maar zagen nu we hoe de andere tunnels eruit zien. Eén van de tunnels is pas bij toeval in 2005 gevonden en heeft allemaal druipstenen, erg mooi en jammer dat deze niet te bezichtigen is. Als laatst zagen we de film Jeju land of Gods, een 4D fantasie film die zich afspeelt op Jeju. Hier zaten we dan in bewegende stoelen met de wind langs ons heen en soms sproeiwater in onze gezichten.
Terug aan boord aten we samen en daarna ging Bond naar huis, we zien hem morgen weer.

18 mei 2014
In de ochtend hielp ik Judy om een Koreaans ontbijt te maken, allerlei verschillende gerechten waaronder zeewiersoep, aardappel salade, kimchi met tahoe, zwarte bonen en nog wat andere gerechten. Na ons ontbijt namen we afscheid van Daniel en Stephanie.

met zijn allen ontbijten...

Met Judy en Bong reden we naar en door het HALLASAN NATIONAAL PARK de berg op. Een mooi natuurgebied met veel wandelpaden en verschillende uitkijk punten over het eiland en de zee. Wat op valt is dat er veel beelden en muurtjes tussen de tuintjes van lava zijn gemaakt. Wat een heel ander beeld geeft. Vervolgens bezochten we één van de groene thee plantages op de heuvels van Jeju eiland. Nadat we door de theeplantage gewandeld waren dronken we thee op de top van de heuvel met uitzicht over de plantage.

THEEPLANT:
De Camellia Sinensis is een groenblijvende struik of kleine boom die ca 17 meter hoog kan worden maar meestal onder de twee meter wordt gesnoeid indien het voor de bladeren wordt geteeld. Als de thee plant twee of vier jaar oud is kan er voor het eerst worden geoogst. De top en de eerste twee of drie bladeren van de plant worden hier met de hand geoogst voor de verwerking van thee. De zaden van de thee plant kunnen fijngemalen worden voor thee-olie (om te koken).

GROENE THEE wordt verkregen door de bladeren direct na de oogst te stomen, waardoor de enzymen inactief worden gemaakt en fermentatie uitblijft waardoor de thee minder bitter is.


de plantage...


Na het bezoek aan de theeplantage reden we terug naar Jeju city waar we een late lunch aten in een Sushi restaurant. Daar hadden ze een buffet van allerlei verschillende sushi en andere kleine hapjes en desserts. We aten veel te veel en zaten ondertussen gezellig te praten. Judy is lerares Engels dus spreekt die taal zeer goed en vertaalt alles voor Bong. Na een zeer gezellige tijd namen we rond vijf uur afscheid van Judy en Bong, we zien hen morgen weer.

Rond half zes kwamen Okki en Kim langs. Okki is de broer van Honey (ontmoet in Nagdo). Hij is hoofd van het weerstation op Jeju eiland en van hem wilden we graag wat informatie over het weer hier en de typhoons. Okki heeft in Engeland gestudeerd en spreekt dat dus goed terwijl Kim geen Engels spreekt. Het werd een gezellige avond.

17 mei 2014
JEJU EILAND: is een vulkanisch eiland en is in zijn geheel gevormd door vulkanische erupties van honderden miljoenen jaren geleden. Het bestaat grotendeels uit basalt en andere stollingsgesteentes. De hoogste berg op het eiland is de uitgedoofde vulkaan Hallasan. Met 1950 meter is deze berg de hoogste van het eiland en van heel Zuid-Korea.

Na ons ontbijt stapten we met Ik in de bus en reden we naar Jeju City waar we het kantoor van de immigratie en custom bezochten en de papieren in orde maakten. Daarna gingen we naar het toeristen bureau om informatie over het eiland te verkrijgen. Daarna werd het tijd om afscheid te nemen van Ik, hij ging met de ferry terug naar Mokpo. Wij stapten in de bus naar de Manjanggul tunnel. Een bus rit met aan de ene kant de lava kust en aan de andere kant het groene eiland met de berg Hallasan. Het is een erg toeristisch eiland met aan de kust veel hotels/motels/restaurants. Veel Koreanen komen hier met hun huwelijks reis heen.

DE MANJANGGUL LAVA TUBES (Unesco):
De lava stroomde van de Geomunoreum krater en creëerde zo verschillende lava tunnels. De Manjanggul tunnel is ca zeven kilometer lang, ca drieentwintig meter breed en ca dertig meter hoog. Een deel van deze tunnel is open voor publiek. We wandelden een kilometer heen en een kilometer terug door deze tunnel. De tunnel is dan weer hoger en breder en dan weer wat lager en smaller. Bij de bochten zie je duidelijk hoe de lava hier doorheen heeft gestroomd. Op andere gedeeltes zagen we hoe hogerop op de muur lava deeltjes al begonnen te stollen terwijl daaronder de lava nog volop stroomde. Ook zagen we grote brokken lava steen en aan het einde van het gedeelte is het dak ingestort en is daar een pilaar van lava ontstaan.


de lava tunnel....


We kregen een lift terug naar Jeju city waar we nog wat rondliepen in een ondergronds winkelcentrum en waar we langs een Koreaanse tempel kwamen. Met bus 7 reden we terug naar Dodu Marina waar we rond vijf uur aankwamen. Niet veel later kwamen Bong, Judy, Daniel en Stephanie aan boord. Bong en Daniel hebben we ontmoet in Phonpei en samen (ieder op hun eigen boot) zijn we naar Japan gezeild. Helaas hebben zij op deze reis hun boot verloren. Bong was dan ook erg aangeslagen om ons weer te zien en om bij ons aan boord te komen. Toch was hij blij ons weer te ontmoetten. We gingen met hen mee naar huis waar we verder spraken en bleven slapen. Ze wonen net buiten Jeju City dichtbij haar ouders en hun sinaasappel plantage. Jeju eiland voorziet heel Korea van sinaasappels.

16 mei 2014
DODU MARINA JEJU EILAND, ZUID KOREA (33 30.416 n 126 27.904 e)
Om half drie stonden we op en rond drie uur kwam Ik (agency)aan boord. Ook kwam coast guard langs om ons los te gooien. Het was volle maan en bijna windstil zodat we met de stroom mee de haven uit motorden en verder tussen de eilanden door richting open zee.

beeld bij in gang haven ...

Rond half vijf begon het langzaam licht te worden en even later kwam de zon op. We kwamen nu in de buurt waar de ferry is gezonken maar moesten een eindje om varen om daar langs te gaan, wat we niet gedaan hebben omdat ze daar nog steeds druk bezig zijn!

We motorden tussen mooie groene eilanden waar soms grillige rotsenpunten bovenuit komen. Verder zagen we veel zeehonden zwemmen. De zeehonden hebben we eigenlijk overal in Korea al gezien en we verbazen ons erover hoe ze de vele visnetten kunnen ontwijken. Het laatste stuk tussen de eilanden kregen we stroom tegen en motor/zeilden we met nog maar één a twee knopen vooruit en soms zelfs achteruit. Rond het middag uur kregen we genoeg wind om de eilanden te verlaten en open water op te zeilen. Nu kregen we een escort van de coast guard die de rest van de trip bij ons bleef.

een van de eilanden...

Ik kreeg om de zoveel uur een telefoontje van de coast guard op Jeju eiland die vroegen om onze positie, snelheid en koers. Zelfs met een Koreaan aan boord komen we er niet vanaf. De hele middag zeilden we vol tuig, aan de wind en met zonnetje in de kuip. Om de beurt pakten we een paar uur slaap. Helaas hield om zes uur de wind het voor gezien en moesten we het laatste stuk motoren. Om 22.00 kwamen we aan in Dodu Marina waar de coast guard al op ons stond te wachten. Na een drankje in de kuip gingen we naar bed en bleef Ik op de bank slapen.

15 mei 2014
Om acht uur zaten we in het haven kantoor te internetten zodat we konden zien wanneer het pakket (met de schroefbladen) binnen zou komen. Al vrij snel ging ik weer terug naar de boot om nog wat klusjes te doen en om de lunch klaar te maken. Na een vroege lunch ging ik naar het havenkantoor waar Simon mij vertelde dat het pakket tijdens de lunch was binnengekomen. Simon belde Ik (de agency en expert) om ons te helpen met al het papierwerk. Dat vonden wij niet zo goed idee want we willen helemaal geen agency. Uiteindelijk hielp Ik ons als vriend en maakten we alle formulieren in orde. Ondertussen nodigden we Ik uit om morgen met ons mee te zeilen naar Jeju eiland.

Met ons vieren gingen we naar immigratie om te vragen of we een verlenging in Korea zouden kunnen krijgen want we hebben wel een week verloren aan tijd door de slordigheid op de werf. Ons visum verloopt op 26 mei en daarom kunnen zij ons op dit moment nog geen verlenging geven.

Ik deed snel even boodschappen en tenslotte reden we langs Coast Guard om de papieren af te geven. Rond vier uur waren we terug bij het havenkantoor waar we alle andere documenten faxten naar de betreffende ambtenaren in Japan.

Rond vijf uur werd de Giebateau het water uit gehesen en verwisselde we de schroefbladen. Toen vroeg de havenmeester die de fout had gemaakt om onze oude bladen. Ik dacht dat Paul uit zijn vel sprong zo kwaad was hij dat de havenmeester het durfde vragen. We hebben een deel van de nieuwe schroef zelf betaald dus dat Paul kwaad werd was dus heel terecht. Terwijl we op de kant stonden kwam de Custom langs. Alles was goed en we mogen morgen ochtend vertrekken. Toen we eenmaal goed en wel aan de steiger lagen gingen we douchen en eten en daarna snel naar bed, morgen vroeg op.

14 mei 2014
Eigenlijk hadden we vandaag willen fietsen maar vannacht is het beginnen te regenen en dat bleef bijna de hele dag zo doorgaan. Dus bleven we binnen en maakte ik de hele keuken grondig schoon. Paul was voornamelijk in het havenkantoor bezig op internet.

Na de lunch gingen we met Simon naar de bank om de Koreaanse belasting over de schroef te betalen zodat die verder doorgestuurd kon worden naar de Marina in Mokpo. In de middag vulde ik zo veel mogelijk alle papieren in (van Coast Guard, Custom, Quarantaine) voor als we terug gaan naar Japan (deze papieren moeten we in Korea faxen naar Japan). Ook maakten we alvast een cruising lijst met alle havens waar we heen willen als we in de buurt van Nagasaki gaan rond zeilen. Vlak voordat we naar bed gingen haalde Paul nog even de laatste emails en weerberichten binnen en daarbij bleek dat het pakket met de schroefbladen vrij gegeven was en naar Mokpo verstuurd is.

13 mei 2014
Nu we toch moeten wachten op de bladen van de schroef is het tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Voor het echt warm werd was de achterhut al leeggemaakt en schoongemaakt. Nu vond ik helemaal achterin nog een krat met cornflakes, muesli en melkpoeder van Nieuw Zeeland. Helemaal vergeten dat we dat nog hadden(hihi). Gelukkig blijven deze producten lang goed! Ik haalde de kratten met kleding leeg en waste wat gewassen moest worden.

Het was een mooie zonnige dag met een briesje zodat bijna alles aan het eind van de dag droog was en ik alles kon opruimen. Paul was ondertussen bezig met de GPS die heeft nog steeds last van het ontvangen van de signalen en verder zat Paul in het haven kantoor op internet te snuffelen.

In de middag kregen we bezoek van gemeenteambtenaren (van de City Hall) van Mokpo. Ze spraken geen Engels en kwamen een mooie keramische schaal waar Mokpa bekend om staat aanbieden met een boek over Mokpo en een pak met lekkere koekjes. We bedankten ze hartelijk en nodigden ze uit voor de koffie. Helaas hadden ze daar geen tijd voor en ze waren al snel weer weg.

Aan het eind van de dag kwam Paul blij terug want onze schroefbladen zijn al verstuurd en in Incheon in Zuid Korea aangekomen. Ze liggen nu bij de douane.

12 mei 2014
Het wordt warmer en warmer dus vanaf nu worden er iedere dag wat winterkleren gewassen en opgeruimd. Verder deed ik administratieve klusjes en keek op internet of we bij de immigratie in Japan een verlenging kunnen krijgen en hoeveel dat kost. Dit omdat we gelezen hebben dat het dit jaar een El Nino jaar wordt. Ze geven aan dat er dit jaar meer en heftigere Typhoons komen dan andere jaren.

Paul was ondertussen bezig met de ankerlier. Deze blijft wat kuren houden. Soms doet hij het goed en soms moet Paul eerst er een paar keer op tikken eer die het doet. Aan het eind van de middag snuffelden we samen nog wat op internet en daarna was het tijd voor het avond eten.

11 mei 2014
DAG VAN DE OUDERS
Om tien uur liepen we door de stad om naar één van de grote kerken te gaan. Hier aangekomen bleek dat het vandaag de dag van de ouders is en dat er een speciale dienst gehouden werd waarbij de kinderen voor hun ouders zongen. Het hoofd van de kerk sprak goed Engels en wist ons weer enige informatie te verschaffen. Na de dienst aten we gezamenlijk in de kerk. Dit is iedere week zo en de dakloze zijn welkom om mee te eten. Na de kerk liepen we terug naar de boot waar we een film keken. Buiten begon het te regenen terwijl wij lekker knus in de boot zaten.

10 mei 2014
Het was een mooie zonnige dag zodat we besloten om na de koffie door de stad te gaan fietsen. We reden naar het voormalige Japanse consulaat wat nu een museum is. Het Japanse consulaat werd gebouwd in 1897 net na de opening van de haven van Mokpo. In het museum konden we zien hoe Mokpo is ontstaan en hoe het steeds verder is uitgebreid. We lazen dat de Japanners graag katoen wilden verbouwen maar dat de Japanse grond daar niet geschikt voor is. Toen kwamen ze er achter dat deze grond hier er wel geschikt voor is en dus werd hier veel katoen (en rijst) verbouwd. En dat werd vervolgens naar Japan geëxporteerd.

oude consulaat...

Nadat we het museum waren rond gewandeld zagen we buiten achter het museum hoe de Japanners tunnels in de berg hadden gegraven (1941 tot 1944) als schuilplaats in de oorlog. Het graven werd natuurlijk wel gedaan door de Zuid Koreanen. We fietsten verder door het oude gedeelte van de stad (waar we deels al geweest waren). Rond vier uur waren we terug aan boord en gingen in de kuip met een drankje zitten.

09 mei 2014

Gisteren hebben we tijdens het werken IK ontmoet,( ikkorea@gmail.com / www.koreasailing.com).Hij helpt zeilers (agency) met het papierwerk voor custom, immigratie, coastgard en quarantine. Vanochtend kwam hij langs en toen bleek dat we héél wat dingen fout hadden gedaan. Toen we vertrokken uit Tongyong hadden we naar custom en immigratie moeten gaan om ons uit te checken. Nu we in een haven zijn waar ook weer immigratie en custom is moesten we ons eigenlijk gelijk bij aankomst melden bij Coastguard, custom en immigratie. Coastguard en Custom kwamen die zelfde dag nog langs en ook de dag erna hebben we samen met Simon en met de custom gesproken en zijn de papieren inmiddels in orde gemaakt.

Vandaag gingen we met Simon, IK, Paul en ik naar immigratie. IK had al naar immigratie in Tongyong gebeld en er was inderdaad geen vertrek document. Eenmaal bij immigratie moesten Ik en Simon uitleggen waarom we niet gelijk naar immigratie waren gekomen. Uiteindelijk was alles goed en kregen we geen boete maar moesten we alsnog het aankomst formulier in Mokpo invullen en ook het vertrek document in Tongyong moest in orde gemaakt worden. Dit keer hielp Ik ons als vriend met al deze formulieren.

Nadat we klaar waren met de formulieren moesten we uitleggen dat we waarschijnlijk een verlenging nodig hebben omdat ons onderdeel uit Nederland misschien niet op tijd hier is. We krijgen er alleen gratis extra tijd voor als het onderdeel er nog niet is maar anders moeten we 42 euro p.p betalen voor een verlenging. We moeten 26 mei terug komen als we verlenging nodig hebben, dan verloopt ons visum. Nog meer kosten GRRR.

Met zijn vieren reden we weer terug naar de haven waar Simon weer aan het werk ging en waar Ik bij ons kwam lunchen. Nu kregen we veel informatie over hoe het gaat in de marina's en bij de ambtenaren. De marina's zijn eigenlijk altijd van de gemeente en als er wat fout gaat in de marina, zoals bij ons, moet dit gemeld worden en komt er een onderzoek. Nu willen de havenmeesters dit vaak niet en proberen de fouten zelf op te lossen ook zoals bij ons. Verder kregen we een papier waar op staat hoe we ons mogen verplaatsen in Korea. Nu weten we echt wat we allemaal fout hebben gedaan (hihi). Alles is inmiddels goed gekomen zonder boetes.

........IMPORTANT NOTE FORMALITY SAILING IN SOUTH KOREA 2014............

REPORT 24 HOURS BEFORE ARRIVAL/DEPARTURE & PHONE CALL IMMEDIATELY AFTER ARRIVAL(?how if you do not have a telephone) if you do not understand please contact Mr. IK ikkorea@gmail.com or Tel +82-10-6402-1193)he will help you for a little fee.

QUARANTINE ARRIVAL: YELLOW FLAG, STAY IN BOAT TILL THEY ARRIVE, THEY MAKE A ARRIVAL REPORT


CUSTOM ARRIVAL: STAY IN BOAT TILL CUSTOM ARRIVE (BAG AND BOAT CHECK), THEY MAKE ARRIVAL REPORT CUSTOM FROM KOREA TO KOREA (MOVING INSIDE KOREA): DEPARTURE/ARRIVAL REPORT, PORT CLEARANCE (NOT OPEN PORT PERMISSION) CUSTOM DEPARTURE KOREA: DEPARTURE REPORT, PORT CLEARANCE


IMMIGRATIE ARRIVAL: ARRIVAL REPORT, MOVE AFTER PERMISSION FOR; FINGERPRINT SCAN, FACE FOTO, VISA & STAMP PASPOORT IMMIGRATIE FROM KOREA TO KOREA(MOVING INSIDE KOREA): DEPARTURE AND ARRIVAL REPORT IMMIGRATIE DEPARTURE KOREA: DEPARTURE REPORT AND STAMP IN PASPOORT


PORT AUTHORITY ARRIVAL(OPEN PORT ONLY): ARRIVAL REPORT, HARBOUR FEE PORT AUTHORITY FROM KOREA TO KOREA(MOVING INSIDE KOREA)(OPEN PORT ONLY): DEPARTURE /ARRIVAL REPORT, HARBOUR FEE PORT AUTHORITY DEPARTURE KOREA (OPEN PORT ONLY): DEPARTURE REPORT, HARBOUR FEE


COAST GUARD ARRIVAL: ARRIVAL REPORT & PHONE CALL COAST GUARD FROM KOREA TO KOREA(MOVING INSIDE KOREA): DEPARTURE/ARRIVAL REPORT COAST GUARD DEPARTURE KOREA: DEPARTURE REPORT


MARINA: ONLY MARINA FEE


OPEN PORT ARE THE PORTS WERE YOU CAN CHECK IN (Pusan, Tongyong, Mokpo, Pohang) NOT OPEN PORTS ARE FISHING HARBOURS AND MARINA'S OTHER PLACES.


Tot drie uur zaten we gezellig met IK te praten en toen gingen we naar het haven kantoor om met de Volvo dealer in Harlingen te bellen. Het is vrijdag en we willen graag de rekening betaald hebben zodat de schroef bladen zo snel mogelijk opgestuurd kunnen worden. Op vrijdag sluiten de banken hier om vier uur maar de mensen in de bank helpen tot zes uur. IK en ik gingen alvast naar de bank en Paul bleef in het haven kantoor wachten op de email. Even na vieren kwam de nota binnen en kwamen Simon en een andere man van de marina om de nota over te maken (wij moeten een deel aan hun betalen GRRR). Yes, de nota is voldaan en nu maar wachten tot het binnen komt.
08 mei 2014
Na een onrustige nacht en ochtend gingen we rond één uur het water uit. Nu bediende iemand anders de kraan en werd er goed naar ons geluisterd waar we de singels wilden hebben. Eenmaal eruit gingen de bladen eraf en bekeken we (Paul, een professor, en de Volvo dealer) de as van de saildrive. Deze was niet helemaal recht meer maar de kromming van ca een nagel dikte. De Volvo dealer gaf aan dat als de kromming meer dan 0,5 mm is deze moet worden vervangen maar volgens hem was de onze nog goed.
Daarna bekeken we de schroefbladen en deze bleken in eerste instantie ook niet aangetast. Maar na veel meten en kijken bleken de tandwielen van één van de bladen toch dieper ingesleten en stond één blad ook meer naar beneden. We maakten met de Mokpo Marina een deal want de bladen zijn natuurlijk niet helemaal nieuw meer. Nu we wisten wat we moesten bestellen (set bladen) belden we de Volvo Dealer in Harlingen waar we de onderdelen bestelden. Paul zette de schroef weer op de saildrive en daarna gingen we weer te water. Nu maar wachten op de onderdelen vanuit Nederland......

07 mei 2014
ACHT JAAR ONDERWEG!
Om acht uur vaarden we de singels in om de Giebateau uit het water te halen. De havenmeester haalde de singels omhoog en Paul begon te schreeuwen dat hij moest stoppen omdat de achterste singel in de buurt van de saildrive en de schroef zat en niet bij het merkje op de boot. De havenmeester wuifde het weg en de Giebateau ging omhoog. Tot de hulp riep STOP STOP en de Giebateau weer ging drijven. De achterste singel bleek wel degelijk om de schroefbladen of de saildrive te hebben gezeten maar omdat wij nog aan boord waren konden we dit niet zien. Eenmaal op de kant begonnen we met schoonspuiten van de romp. Toen dit schoon was haalden we de schoef uit elkaar en vervingen de anodes. Daarna begonnen we antifouling op de romp aan te brengen. Toen we klaar waren met alles bekeek Paul de schroef nog eens goed en constateerde dat deze niet helemaal in lijn stond. We gingen naar de havenmeester en in eerste instantie ontkende deze alles. Maar Simon (andere havenmeester die in Nieuw Zeeland heeft gewoond) hoorde ons verhaal aan en vroeg de andere havenmeester vragen. Nu versprak hij zich en zei dat hij het ongelukje gelijk gezien had. Dat kan helemaal niet als de boot in het water ligt, te diep.... Na wat praten ging de boot weer te water om te kijken of er water in de boot of in de saildrive kwam of dat we andere ongemakken ontdekten. Motoren vooruit was geen probleem maar toen we achteruit motorden kwam er een trilling tevoorschijn. Gelukkig kwam er geen water in de boot en konden we in het water blijven.
We belden met de Volvo dealer in Harlingen en vertelden ons verhaal. Of de as is verbogen of één van de bladen is verbogen en in het ergste geval allebei.....
Simon had de Volvo dealer in Mokpo gebeld en deze kan morgen middag komen kijken. Wordt vervolgd..
...
06 mei 2014
Vandaag is het de verjaardag van Boeddha waardoor veel Koreanen nog een dag vrij zijn. In de ochtend stapten we op de fiets en reden langs de vissershaven waar veel vissers bezig waren met hun grote/lange netten op de boten te laden. Daarna reden we langs de Yibamsan heuvel naar weer een ander deel van de stad waar een grote Lotte mart is. Daar deden we boodschappen en fietsen we terug naar de boot. Inmiddels was het lunchtijd geworden en maakte ik wat sandwiches.

wat een lange netten...
Toen we onze dingy kochten zat er een afdekhoes bij. Na bijna acht jaar is die door de zon aangetast en bijna vergaan. Met het materiaal waar we het zonnedak van hebben gemaakt kunnen we ook weer een goede afdek hoes voor ons Giebeltje maken en zo kochten we nog eens zes meter van dit materiaal. Verder deden we rustig aan want morgen gaan we weer verder en wordt het een drukke dag!

05 mei 2014
Vandaag is het in Korea "Children day" en hebben veel mensen vrij. Voor ons werd het een klusjes dag. We maakten het zonnedak verder af en naaiden het klittenband aan de zijkanten zodat we nu ook de zijflappen eraan kunnen bevestigen als we dat willen. Terwijl Paul aan het naaien was maakte ik schoon onder de buiskap en in de kuip. Daarna zetten we samen het zonnedak in elkaar en bekeken we hoe dat nu stond, Prima!In de middag ging Paul naar het haven kantoor om te internetten en deed ik nog wat was op de steiger.
ons nieuwe zonnedak...
04 mei 2014
De Mokpo Marina ligt tegenover de ferrie terminal en tegenover en naast de vissershaven. De pontoons van de marina zijn perfect en met een goede stoot rand. Dat mag ook wel want de vissers komen hier bijna vol gas voorbij scheuren en ook hebben we last van de golven van de ferries. We hebben vanaf het begin een lijn schuin naar de overkant gebracht zodat we de Giebateau van de steiger af houden. Hierdoor kunnen er een zeilboot en een motorboot niet weg.

Gisteren om zeven uur kwam de man van de motorboot en wilde weg om te gaan vissen. Geen probleem we haalden de lijn weg en toen hij weg was brachten we de lijn weer terug. Hij zei gisteren dat hij vandaag om tien uur weer wilde gaan vissen maar om tien uur niemand te zien ook om elf uur niet en dus besloten we te gaan fietsen. We fietsen eerst naar het treinstation om nog iets meer info te verkrijgen over Boseong. Nu blijkt dat de busreis naar Boseong twee uur duurt. Vervolgens moeten we overstappen naar de theeplantages en deze overstap tijd kost ca een uur. De rit duurt naar de theeplantage duurt ook nog eens een uur. Al met al zijn we dus vier uur bezig om er te komen en ook nog eens vier uur om terug te komen. Nu hebben we gelezen dat er op Jeju eiland ook theeplantages zijn en dus laten we deze trip maar even voor wat het is.

We fietsen langs de man waar we een paar dagen geleden een zonnedak hebben laten maken. Dit is zo goedkoop en zulk goed materiaal dat we er nog één lieten maken met daarnaast nog zij flappen die we er zelf tegenaan gaan maken. Daarna fietsen we verder langs de heuvel Yibamsan naar het nieuwe deel van Mokpo. Hier staan de grote flats waar de mensen wonen met veel kleine groene parkjes waar de bewoners kunnen wandelen en hier zijn ook de grote shopping mal
ls waar we niet naar toe zijn gegaan. Rond vier uur waren we terug bij de boot en gingen we internetten in het havenkantoor.

03 mei 2014
Het was een mooie zonnige dag zodat we al vroeg door Mokpo naar de top van deheuvel Yudalsan (228 meter hoog) wandelden. Terwijl we deels over in de rotsen uitgehakte treden en deels over een bergpad wandelden kwamen we langs het standbeeld van Yi Sun-sin (de beroemde admiraal). Er stonden twee verschillende kanonnen die gebruikt waren in de oorlog tegen de Japanners en er waren verschillende uitkijk punten. Eenmaal boven op de top hadden we het mooiste uitzicht en konden we de eilandjes zien waar we tussendoor zijn gekomen, de brug waar we onder door kwamen en de haven waar we nu liggen met daarbij de grote stad Mokpo.

uitzicht vanaf de top...

Terug in de stad ging ik naar de kapper en we keken nog wat winkels. In het informatiecentrum bij het treinstation vroegen we informatie over hoe we naar stad Boseong konden komen en vandaar naar de theeplantages. Nu blijkt dat daar van 2 t/m 6 mei een thee festival is. Terug bij de boot liep ik naar het havenkantoor om meer informatie op internet te zoeken over het theefestival en de theeplantages. Daarna skypten we met mijn ouders en toen was het alweer tijd voor het avond eten.

02 mei 2014
Na de koffie liepen we langs de vissershaven naar de winkels aan de overkant. Hier zijn heel veel winkels voor vissers waar ze o.a kleding, visnetten, spullen om netten te repareren en andere nautischeartikelen verkopen. Ook zijn er winkeltjes waar ze spullen voor de vissersmannen naaien o.a de vlaggetjes en de lange plastiek doeken. Daarvonden wij een mooie/goede stof (voor parasols) om een nieuw zonnedak aan de buiskap te maken. De stof en het op maat maken koste veertien euro. Het oude zonnedak was aardig vergaan.

Rond vier uur waren we terug bij de boot en kregen we custom op visite. Omdat de custom geen Engels sprak besloten we naar het haven kantoor te gaan. Daar was Simon Maccleans Yoo( die 16 jaar in Nieuw Zeeland heeft gewoond) en nu de custom te woord stond. Ze vroegen waar we waren geweest en waar we eten hadden gekocht. We begrepen dat Simon uitlegde dat we al acht jaar over de wereld zeilden en dat we in ieder land in- en uit-checkten maar dat als we eenmaal ingechecked zijn ons niet meer hoeven te melden. Er volgde een lang gesprek tussen custom en Simon maar uiteindelijk was alles goed en ging de custom weg. Toen we vroegen wat er nu allemaal besproken was deed Simon dit af met veel Gezeur en volgens ons geneerde hij zich een beetje voor decustom.

01 mei 2014
MOKPO MARINA ZUID KOREA (34 47.015 n 126 23.341 e)
De zon scheen alweer volop toen het anker op ging en we langzaam tussen de eilandjes door naar Mokpo motorden. Mooie groene eilandjes met soms wat zandstranden maar vaak rotsachtige kusten. Weer zagen we veel visstaken met netten ertussen die op zeer ondiepe wateren staan waar wij met de boot niet kunnen komen en waarvan we dus ook geen hinder hadden. Vlak voor Mokpo gingen we onder een grote brug (50 meter hoog) door en daarna waren we bijna bij de marina midden in de oude stad. We werden opgeroepen door de coastguard wat onze positie was en hoelang het nog duurde eer we in de Marina aankwamen. De Marina ligt tegenover de grote veerboten terminal en naast de vissershaven. Toen we vlakbij de Marina waren werd er druk gezwaaid en aanwijzingen gegeven waar we moesten gaan liggen. Toen we eenmaal lagen kwamen de havenmeester en de politieman aan boord om de papieren in orde te maken. Mokpo is ook een haven waar je kunt inklaren en dus werd ons verteld dat we naar customs, immigratie en quarantaine moesten. We keken verbaast en zeiden dat we al ingeklaard waren in Tongyong twee maanden geleden. Na enig overleg was immigratie en quarantaine oké maar even later kwam toch de custom aan boord. Ze wilden de papieren van Custom zien. Die heb ik in Tongyong niet gekregen en daar zeiden ze ook dat dit niet nodig was. Customs maakte foto's van onze boot papieren en paspoorten en even later gingen ze weer. Als we vertrekken uit Mokpo moeten we zowel de coastguard als de custom inlichten.Inmiddels was het lunchtijd geworden en aten we lekker in het zonnetje in de kuip. Om één uur hadden we met de havenmeester in het haven kantoor afgesproken. De prijs per dag is ca tien euro en als we een week bleven kregen we één dag gratis. We bekeken de weerberichten en er komt aankomende weer alleen maar zuiden wind dus besloten we een week te blijven. Eén van de havenmeesters heeft zestien jaar in Auckland gewoond en spreekt goed Engels. We vroegen of het klopte dat de GPS hier soms moeite heeft om contact te krijgen met de satellieten want onze boord GPS heeft dan weer wel en dan weer geen contact, geen peil op te trekken. We maakten ons al een beetje zorgen of de kabel van de GPS of de GPS antenne toch vervangen moest worden. Maar gelukkig kregen we het antwoord wat we wilden horen en dat is dat de GPS hier moeite heeft om het signaal te ontvangen. Daarna vroegen we hoeveel het kost om hier het water uit te gaan. In/Uit het water met schoonmaken kost ca tweeënveertig euro. Dus besloten we om hier ook maar gelijk het water uit te gaan. Nu wilden we weten wat voor antifouling ze hier hebben, wij willen harde antifouling. Er werd druk gebeld en uiteindelijk was er een winkel die harde antifouling van international (4 lier interspeed voor 68 euro)op voorraad heeft. Alleen wel donkerblauw. Tijdens het bellen kwamen er verschillende zeilers binnen die bij hun boot waren geweest en die even gedag kwamen zeggen. Even later zaten we in de auto met de havenmeesters om naar de winkel te gaan en de antifouling te kopen. Terug in de Marina was het bijna zes uur en gingen we terug naar de boot waar we water en elektra hebben.
30  april 2014
APHEA(DO) ZUID KOREA (34 50.650 n  126 13.682 e)
Na een hobbelige nacht hesen we om zes uur de zeilen. De zon begon al door te komen en met ca twaalf knopen ruime wind zeilden we verder langs de boeien met visnetten. Na het eiland Anma(do) te hebben gepasseerd nam de wind af en moesten we een uurtje motoren. In dit uur ging de stroom tegen staan. Gelukkig kwam er een zeebries van ca tien knopen opzetten en konden we weer verder zeilen. Met ruime wind en de fok aan de ene kant en grootzeil aan de andere kant zeilden we tussen de eilanden Chaewondo en Taenorokto door tegen de stroom in. Vervolgens zeilden we langs de eilanden; ImjadoChungdoChaundo, naar Aphaedo waar ons anker er naar zesenvijftig mijl inging. Het laatste stuk hadden we weer stroom mee. In Aphae do lagen we tien april ook maar toen gingen we noordwaarts.

Als de Koreanen aan boord komen kijken nemen ze altijd iets mee. Vaak is dit Koreaans etenswaar zo hebben we in al die tijd o.a kleine flesjes sojamelk (veel vitamine), kleine flesjes Mierofiber (ook veel vitamine), Koreaanse Redginseng thee (zeer gezonde en speciale gember wortel die alleen in Korea groeit), jujuba thee (echte Koreaanse thee die vaak gedronken wordt bij verkoudheid), blikjes koffie, noodles, noodle soep, Redsing snoepjes en verschillende soorten koekjes. Zo kunnen we veel dingen uitproberen en dat wat we lekker vinden kopen we zelf.

29  april 2014
HAWANGDUNG(DO) ZUID KOREA (35 38.157 n  126 07.120 e)
Het was bewolkt en het regende nog steeds toen we de zeilen hesen en de vissershaven verlieten. Met twee reven in het grootzeil en de gehesen fok zeilden we halve wind richting de shipping lane. We zagen een mooi window om zuidwaarts te zeilen en dat wilde zeggen dat we het plan hadden een nacht door te zeilen. We hoopten dat dichtbij de shipping lane geen visnetten etc meer zouden zijn zodat dit kon. Maar helaas eenmaal bij de shipping lane lagen de boeien met netten daar bijna in.

We veranderden koers en zeilden zuidwaarts met ruime wind met de fok aan de ene kant en het grootzeil met twee reven aan de ander kant. We gingen lekker hard met de stroom mee maar werden gek van de boeien met visnetten. We werden meerdere malen opgeroepen door de coastgard en even later werden we weer door een politieboot geëscorteerd. We vroegen ons de hele dag af hoe de grote schepen door deze velden gaan. Op een gegeven moment zagen we een kleine coaster en die riepen we op om dit te vragen. Ja, deze boeien met netten zijn heel normaal en niet gevaarlijk. Nee niet voor hun! Later bedachten Paul en ik wel dat we alleen kleine coasters hadden gezien en geen grote tankers, die blijven waarschijnlijk toch verder uit de kust. Let wel dit moet meer dan veertig tot vijftig mijl zijn.

We besloten de nacht niet door te zeilen met deze netten zodat we rond acht uur met het donker worden stopten bij het eilandje Hawangdungdo. Er lagen al drie vissersboten, wij waren de vierde boot en even later kwam daar ook de politieboot bij. We lagen in een kleine cove met wind, stroom en swell zodat alle boten lagen te rollen. Slaap lekker (hihi).

28  april 2014
Foutje in de berekening en/of een rotsje te hoog...
Gisteren middag waren we bij Anhung voor anker gegaan in ca zeven meter diepte. Het getijde verschil was 5,3 meter en het was één uur voor hoogwater. De wind zette ons van de kust af zodat we in dieper water kwamen. Rond acht uur 's avonds (half uur voor laagwater) hoorden we BONK.. Dat was een rots!  De wind was afgenomen en de stroom had ons richting de kant gezet zodat we nu nog maar twee meter diepte hadden, wegwezen dus! Bij het anker ophalen werd het 1,9 m >1,8 m> 1,7 m en toen zaten we vast. Het anker was wel op maar we kregen de boot niet voor of achteruit meer. Dus ging de fok uit en doordat de wind in de fok kwam kwamen we een beetje schuin te liggen en draaide de boot zodat we kwamen we los PFFFF. 

Omdat er in de buurt allemaal visstaken stonden was het geen optie om opnieuw te ankeren en dus motorden in het donker en in de regen terug naar de haven. Ik stond voorop en riep als ik een visstaak voor ons zag. Rond negen uur lagen we weer naast de boot waar we 's middag ook tegen aan gelegen hadden. gelukkig was de wind nu gedraaid zodat we van de boot afgeblazen werden. De rest van de nacht sliepen we heerlijk. 

Overdag regende het nog steeds en is Paul bezig geweest met de GPS. Het bleek toch kabel van de antenne te zijn maar binnen en niet buiten. Nu doet deze het weer. Ik was bezig met andere klusjes en later gingen we onderuit met een boek. In de middag liepen we naar het politiebureau om de papieren weer in orde te maken en om de weerberichten via internet binnen te halen. Vandaag was er te veel wind buiten maar morgen gaan we weer verder.

27  april 2014
ANHUNG ZUID KOREA (36 40.577 n  126 09.576 e)
Het was nog donker en het regende toen we om drie uur de Marina verlieten en door de vaargeul met stroom mee tussen de ondieptes door motor/zeilden. We volgden de track die in de hand-GPS staat en nadat we de vaargeul uit waren zeilden we naar de Shipping Lane. Gelukkig was er genoeg zicht om de visstaken en de ballen op tijd te zien en er waren  geen grote visnetten. In de Shipping Lane zelf hadden we geen last van de staken zodat Paul naar binnen kon om naar de GPS te kijken. Die kreeg namelijk geen signaal binnen. Later kwamen we er achter dat de draad bij de GPS antenne stuk is.

Rond vijf uur werd het langzaam licht maar het bleef het bewolkt met regen. De wind trok aan en met ca twaalf knopen zeilden we halve wind langs het eiland Pungdo naar een andere Shipping Lane vlak langs de kust. Nu bleven we net tussen het vaste land en de Shipping Lane en hadden we geheel geen last van visnetten en alleen wel van een paar visstaken. Deze route hadden we op de heenweg ook moeten zeilen, dat was een stuk relaxter geweest.

We hadden van Koreaanse zeilers vernomen dat ze de port control nooit opriepen dus deden wij dit ook niet. Rond half negen ging de stroom tegen staan maar omdat we genoeg wind hadden zeilden we rustig langs de kust verder naar de vissershaven van Anhung. Daar meerden we af naast een politie boot en vulden de papieren weer in. Anhungis een grote vissershaven en terwijl we naast de politie boot lagen kwamen er vissersboten vol gas binnen en door de golven gingen wij behoorlijk heen en weer. Niet een plek om te blijven liggen. We wilden weer ankeren op de plek waar we vorige keer geankerd hadden maar daar lag al een andere boot. In de haven is er een verval van ca zes meter en we konden geen goede plek vinden om voor anker te gaan. Dus besloten we om de haven te verlaten en ergens buiten voor anker te gaan. Nu liggen we aan de andere kant van de haven op anker.

26  april 2014
Paul ging onder de boot om het onderwaterschip schoon te maken. Ik hielp waar kon en verder deed ik de was en ruimde alles op. De eigenaar van onze plek kwam langs en wij gaven hem een kleinigheid en bedankten hem voor alles. In de middag kwam Yun Gapjung van de Jeongok Marina Management Office langs. Mochten we nog een keer willen komen dan zijn we meer dan welkom.

JEONGOK MARINA
Email; dbstjrcjf610@hanmail.net
telefoon; 010-9124-1465

Hij bracht een kleinigheidje (kleine flesjes drinken) en wenste ons een goede reis toe. Helaas had hij geen tijd om binnen te komen. Rond vijf uur liepen we naar het politiebureau waar we met Kim Hee Won de papieren invulden omdat we morgen vroeg willen vertrekken.

Terug aan boord maakte ik avondeten en om zeven uur kwam Kim Hee Won op de koffie. Toen we gezellig zaten te praten klopten er twee andere politiemannen aan. We mogen morgen niet vertrekken want er is een storm waarschuwing aan de westkust van Korea. Dus pakte Paul de Ipad en legde keurig aan de politieman uit dat deze grote hoeveelheid wind niet bij ons komt. Uiteindelijk mogen we morgen toch vertrekken.  

25  april 2014
De moeder van Asikum had ontbijt (Koreaans) gemaakt dat we gezamenlij knuttigden. Omdat haar moeder en broer geen Engels spreken moest Asikum alles vertalen. Na het ontbijt namen we afscheid en vervolgden we onze weg. We reden weer door een prachtig groen bergachtig gebied en langs de grote Han Rivier. We stopten dichtbij het Nami eiland dat midden in de Han rivier ligt. Daar vandaan namen we de ferryNami is zeer bekend omdat er verschillende opnames zijn gemaakt voor een hier zeer bekende Koreaanse soapserie. Deze serie is ook in Japan en China zeer populair. 


bekende plek uit soapserie

Nami is een mooi groen eiland met veel vogels en twee verschillende soorten eekhoorns. Ook zijn er veel kleine restaurants, galeries en kunstvoorwerpen.

zo leefden ze in Korea tijdens de bronstijd....
een van de beelden...

Toen wij rond elf uur terug gingen met de ferry was het inmiddels behoorlijk druk geworden op het eiland. We reden verder richting Seoul en lieten de mooie groene natuur achter ons en kwamen weer in de grote industriële gebieden. We maakten nog een stop bij de E-markt om daarna naar de haven terug te rijden waar we rond drie uur aankwamen. We aten een late lunch en zaten gezellig te praten. Rond vier uur namen we afscheid van Asikum.
Asikum we had a lovely time with you, thank you for everything!


24  april 2014
De Koreaanse DMZ is een bufferzone tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. De geschiedenis van de DMZ begint aan het einde van de Koreaanse oorlog. Die begon op 25 juni 1950 en eindigde in 1953 met een wapenstilstand. De onderhandelingen voor de wapenstilstand vonden plaats in Panmunjeon aan de noordzijde van de huidige grens. Aan weerszijde van de grens werden veel troepen gestationeerd; aan de ene kant de Noord-Koreaanse en aan de andere kantde Zuid-Koreaanse. Langs de grens zijn ook enkele door Noord-Koreanen gegraven tunnels ontdekt. De grootste was groot genoeg voor vrachtwagens ener kon per uur een militaire divisie van het noorden naar het zuiden doorheen worden verplaatst. Zuid-Korea vermoedt dat deze tunnels zijn gegraven om Zuid-Korea aan te vallen en dat er wellicht nog meer tunnels zijn.

de grens met Noord Korea...

Na het ontbijt stapten we in de auto en reden naar het noorden van Zuid-Korea om de grens tussen Zuid en Noord-Korea te aanschouwen. Toen we aardig noordelijk waren en we langs een grote rivier reden waren beide oevers omgeven door hoog gaas met prikkeldraad erover en om de zoveel meter stonden wachttorens waarvan de meeste bemand waren. Toch bevinden beide oevers zich in Zuid-Korea. Asikum was nog nooit op het DMZ geweest en was ook een beetje zenuwachtig. Zij kon zich nog goed herinneren dat de tunnels werden ontdekt. Zij was dan steeds bang dat er weer een oorlog zou uitbreken.

DMZ terrein...
Na anderhalf uur rijden kwamen we InImijngak waar we tickets kochten en vanwaar we met een bus het militaire terrein op gingen. Hier mochten we geen foto's meer maken. We reden eerst naar de derde tunnel waar we in mochten. Deze tunnel is in 1978 ontdekt en ligt 52 kilometer van Seoul. Deze tunnel die door de Noord-Koreanen is gegraven is 1635 meter lang, 2 meter breed en twee meter hoog. Na bezoek aan deze tunnel zagen we een in een film hoe de Zuid-Koreanen de vier tunnels gevonden hebben. Daarna reden we verder over het militaire terrein naar het Dora observatiepunt. Het meest noordelijke uitkijk punt. Hier waren we het dichtste bij Noord Korea. Vervolgens reden we naar het Dorasan station. Het noordelijkste treinstation van Zuid Korea, zevenhonderd meter verwijderd van de DMZ zone.

Na ca twee uur waren we terug bij Inmijgak waar we onze lunch aten en waar we nog wat rond wandelden. We zagen o.a een oude stroomtrein die in de oorlog van de rails is gebombardeerd. Die trein is nu het symbool voor de tragische splitsing tussen Zuid en Noord Korea. Verder zagen we de brug van vrijheid waar in 1953 ca 12.773  gevangenen overheen kwamen, terug naar Zuid Korea.

de stoomtrein...

Na deze indrukwekkende stop reden we in de namiddag naar Chuncheon de geboorte stad van Asikum en waar haar familie nog steeds woont. Tijdens de weg er naar toe reden we door een prachtig groen bergachtig gebied met veel rivieren en haast geen industrie. Zo hebben we Zuid Korea nog niet gezien!


Mooie zonsondergang...

In Chuncheon bezochten we de universiteit waar ze gestudeerd heeft. Daarna aten we een traditioneel kip gerecht met traditionele noodles uit deze streek in een restaurant van een vriend van haar. 


traditioneel eten uit deze streek...
We hadden veel te veel gegeten en dus maakten we een avond wandeling langs het stuwmeer en zagen de zon achter de bergen verdwijnen. Kim (ontmoet in Seoul) woont nog steeds in deze stad en met haar dronken we gezellig een kop koffie. Inmiddels was het half tien geworden. We namen afscheid van Kim en reden naar het huis van Asikum en haar moeder en broer. Daar sliepen we in de kamer van haar broer. 

23  april 2014
Om kwart over zeven zaten we in de bus naar de stad Suwon. Rond half negen waren we bij het busstation in het centrum van die stad en vandaar namen we een andere bus naar het Hwaseongfort. SUWON HWASEONG FORT is gebouwd in 1794-1796 in opdracht van koning Jeongjo van de Joseon dynastie. De muren van de vesting zijn in totaal zes kilometer lang, vier tot zes meter hoog en uitgerust met vier poorten, verschillende bastions en torens ter verdediging tegen de artillerie.


Overblijfselen van paleis,,,


de vesting muur...De Paldalmun (zuidpoort) is bijna net zo groot als de Namdaemun poort die we in Seoul hebben gezien dichtbij de Namdaemun markt. De grootse poort in Korea. Haenggung is de naam van het paleis binnen de vesting waar de koning Jeongjo verbleef als hij het graf van zijn vader bezocht om hem eer te bewijzen.

Paldalmun ( zuid poort)
Wij stapten uit bij de Paldalmun, een grote poort midden in de stad. Daarna liepen we langs de restanten van het paleis de heuvel op. Vanaf de heuvel hadden we uitzicht over de stad en de restanten van het oude paleis. Daarna volgden we een deel van de vestingmuur en kwamen we langs verschillende bastions en torens. Uiteindelijk kwamen we weer uit bij de Paldalmun waar ook een markt was. We wandelden over de markt en terug naar het busstation. We namen de metro naar de stad waar Asikum woont en waar we haar ontmoet hebben. Vandaar reden we met haar mee naar onze boot waar we ons avond eten nuttigden en een gezellige avond hadden. Asikum bleef bij ons slapen.  

22  april 2014
Deze dag deden we wat klusjes aan boord; opruimen, schoonmaken, de was, etc. In de middag kwam  An Sun Yublangs. We hebben hem al meerdere malen aan de telefoon gehad omdat hij dan voor zijn vrienden moest vertalen. Hij heeft hier in de Marina meerdere boten en wil ook de wereld rond gaan zeilen. Dus zaten we even later gezellig aan boord over het zeilen te praten. Om zeven uur liepen we naar de Kim HeeWon (politieman) om samen te gaan eten. Ook de eigenaar van de plek waar wij nu liggen met zijn vrouw kwamen erbij en gezamenlijk aten we vis en bijgerechten.

21  april 2014
Op weg naar het noorden hadden we geen wind althans geen noorden wind. De aankomende week zullen we harde zuiden wind hebben zodat we nu wat langer willen blijven liggen. De eigenaar van deze plek kwam bij ons koffie drinken en we legden uit dat we een ongunsti geharde zuiden wind hadden en dat we graag wat langer in de Marina wilden blijven en hiervoor wilden betalen. Geen probleem we mochten gratis tot volgende week op deze plek blijven liggen. Omdat de eigenaar niet zo goed Engels spreekt belde hij regelmatig zijn vriend op die dan als tolk functioneerde.

Even later stond die vriend, die goed Engels spreekt, bij de boot en we dronken met hem koffie. Hij heeft hier een X Zeiljacht liggen. Als hij hier zeilt neemt hij geen contact op met de Port Control en de politie. Hij heeftde marifoon niet aan maar als hij iets moet regelen gaat alles per telefoon. Verder vertelde hij dat er een nieuwe Marina in Incheon komt.

Om elf uur kwamen Asikum met vijf dames aan boord. Dawaren de vijf dames waar ze op maandag en woensdag Engelse les mee heeft. Iedere dame had iets meegebracht voor de lunch en zo aten we Koreaanse sushi, gefrituurde kip, radijs gemarineerd in azijn en suiker, en nog twee groentes met daarbij een koel bietje dat ik nog aan boord had. Ik had gelukkig die ochtend vroeg al appeltaart gebakken zodat we na de lunch koffie met appeltaart en slagroom aten.

Het werd een zeer gezellige middag waarbij we hen ook onze film lieten zien. Voor we het wisten was het vier uur en tijd voor de dames om huiswaarts te gaan. De dames waren nog maar net weg of Kim Hee Won (de politieman) kwam langs. We nodigden hem uit voor een glas limonade en zo zaten we ook met hem gezellig te praten. Rond zes uur waren we weer samen en aten we de Koreaanse tartaar op brood. Vervolgens gingen we naar bed waar we eerst skypten en later nog een film keken op Youtube.
  
20  april 2014
Toen we 's ochtend wakker werden had Paul niet zo goed geslapen. In eerste instantie was het wat hard geweest en ten tweede te warm. Het bleek dat de verwarming onder de vloer op zijn plek meer warmte had afgegeven dan bij de dames. We maakten dan ook grapjes dat we vanochtend geroosterde Paul aten.

Het was weer een mooie zonnige dag en we mochten kiezen tussen een Europees of een Koreaans ontbijt. We kozen voor een Koreaans ontbijt. Zo aten we Kunhamul koepap, dit is een soep met rijst, tauge en prei met daarnaast een rauw ei waar we zeewier doorheen moesten mixen. Dit moest even blijven staan en daarna ging het in de soep. Naast de soep hadden we verschillende bijgerechten waaronder kleine schaaltjes met stukjes draadjes vlees in soja saus, kimshi (Chinese kool in rode saus), kakdugi (stukjes radijs in rode saus) kleine zoute garnalen, uien.

Na het ontbijt namen we afscheid van Kim en gingen Asikum, Paul en ik met de metro naar het Namsan park. Dit park ligt op de helling en top van de berg Namsam waar de Seoultoren staat. Vanaf de top van de berg hadden we prachtig uitzicht over de grote stad Seoul met ca negen miljoen inwoners en met zijn groene bergen er omheen. Vroeger stond hier een groot fort en de muren van de omheining daarvan staan er nog. Op de top zagen we vier torens waar ze vroeger vuur in maakten als ze een vijand zagen aankomen. Met de rook seinden ze dan de waarschuwingen uit welke richting de vijand kwam. Op het moment dat wij er waren kwamen de wachters in traditionele kleding aangelopen die op wacht gingen staan. Zulke bewakers hadden we gisteren ook bij het paleis zijn staan.

We liepen door het park langs de fort muur terug naar het centrum van de stad. In het park stonden de bloemen, bomen en struiken prachtig in bloei en Asikum vertelde dat dit de mooiste tijd van het jaar is om dit park te bezoeken. Ook kwamen we langs verschillende standbeelden van historisch bekende Koreanen.

Terug in het centrum bezochten we de Namdeamun markt. Een grote markt waar ze voornamelijk kleren maar ook andere spullen verkopen. Hier aten we een Hoduck (Koreaanse pannenkoek met suiker ertussen), erg lekker! Het was eerste paasdag en ontzettend druk op de markt zodat we al snel de bus namen naar de Dongdaemun markt. Daar zagen we veel eettentjes en gingen we naar een eethuisje waar we heerlijke Nokdujeon (hartige Koreaanse pannenkoeken) aten. Asikum bestelde twee verschillende soorten één met vlees en één met alleen groente en natuurlijk de rijst wijn. Beide waren heerlijk. Eigenlijk is de Koreaanse keuken ontzettend lekker en er zijn toch heel veel gerechten die niet zo heet zijn. Op de markt kochten we een bakje Koreaanse tartaar (rauw vlees met gemarineerde radijs en sesam).

Inmiddels was het alweer in de middag en gingen we met de metro terug naar de auto. We zaten zo gezellig te praten dat we de halte voorbij reden en weer terug moesten (hihi). Bij de auto gingen we naar de Emart waar ik samen met Asikum boodschappen deed. Ik kocht er nog meer Koreaanse producten om ook zelf Koreaans te kunnen koken.  Asikum had met een andere vriendin in een bar/restaurant afgesproken waar we gezellig samen kip aten. Daarna reden we met zijn vieren naar de haven waar we in onze boot een biertje dronken.

Rond zeven uur gingen de dames terug naar huis en kon ik de boodschappen inruimen. Wat hebben we een gezellig en prachtig weekend gehad met ontzettend veel informatie over Korea en zijn cultuur. Waar we weer veel nieuwe Koreaanse gerechten hebben gegeten in eettentjes waar we anders nooit gegeten zouden hebben. En niet te vergeten het traditionele Koreaanse slapen op een verwarmde vloer.....

ASIKUM THANKS FOR THE LOVELY WEEKEND!

19  april 2014
We hebben contact gehouden met Asikumen Sunny die we heel kort ontmoet hebben op Geumo eiland en die in de buurt van Seoul wonen. Ze wisten dat we gisteren in deze haven zijn aangekomen. Om acht uur stonden Asicim samen met Kim Hee Won (de politieman van gisteren) bij de boot. We nodigden ze uit voor een kop koffie en even later kwam ook de eigenaar van de plek waar we nu liggen.

Toen de mannen weg waren vertelde Asikum dat ze met ons naar Seoul wilden en dat we daar dan ook een nacht zouden blijven. Gezellig! We reden met Asikum mee naar Sanbon om vandaar verder met de metro naar Seoul te gaan. Een rit van ca twee uur (één uur met de auto en één uur met de metro). Ondertussen zaten we gezellig te praten wat we vandaag allemaal zouden gaan doen. We stapten uit bij de metro halte Anguk in de wijk Isa-dongEerst liepen we naar de hoofd tempel van de boeddhistische sekte Jogyejong. Er hingen ontzettend veel Lotus lampionnen want het is bijna de verjaardag van Boeddha en de Lotus bloem is het symbool van de Boeddhisten. In de tempel zagen we drie grote gouden Boeddha's. Het was inmiddels lunchtijd en aan de overkant van de tempel was een restaurant waar we Tempel food aten. We mochten zelf de vegetarische gerechten van een buffet opscheppen.

veel Lotus lampionnen...
drie grote gouden Boeddha's...

Nadat we uitgegeten waren liepen we door de Isadong wijk. Een wijk met kunstgalleries, handwerk producten, traditionele theehuizen en natuurlijk veel souvenierwinkelsOnderweg richting het Gyeongbok paleis wandelden we een heuvel op waar allemaal oude traditionele huizen staan. Daarna liepen we langs de Cheong Wa Dae; het huis van de president. Naast het paleis is het Nationaal Volks Museum waar we konden zien hoe ze in Korea vanaf de prehistorie tot en met de Joseon Dynasty leefden. Zo zagen we de oude huizen met de keukens en woon/slaapkamers, oude kleding, eendrukkerij, een watermolen, theehuizen etc.

Het Gyeongbokgung paleis (1394) is het oudste paleis uit de Jeseon Dyasty (1392-1910). Het is een enorm complex met veel verschillende houten, mooi geschilderde gebouwen met prachtige tuinen eromheen. Zo zagen we o.a het gebouw waar de koning woonde, waar zijn concubines verbleven, waar de feesten gehouden werden etc. 
Gyeongbokgung paleis...

We hadden geluk want deze dag konden we de Royal aardewerk potten zien waar ze vroeger hun groentes in lieten gisten. Er waren verschillende vormen aardewerkpotten en iedere vorm stond voor een bepaald gerecht.


Royal aardewerk potten...

Terwijl we hier zo rond liepen was Asikum druk aan het bellen want Sunny was klaar met werken en liep hier nu ook ergens rond. We vonden elkaar bij de vijver en het was een leuk weerzien.

Inmiddels was het alweer bijna etenstijd en dus zochten we een leuk lokaal eettentje op waar we Mix Noodles en Korean groene-uien-pizza aten met natuurlijk de rijstwijn. We kregen vandaag tijdens het wandelen en eten heel veel informatie over Seoul, de Koreaanse cultuur en de geschiedenis. In feite werden we rondgeleid door een mooie, gezellige gids. 


gezellig eten...

Na het eten ontmoetten we Kim (een andere vriendin van Asikum) en zo liepen we met zijn vijven naar een traditioneel theehuis. In het theehuis gingen we op de verhoogde vloer zitten met kleine lage tafeltjes waar de thee op geserveerd werd. De eigenaar en eigenares zijn vrienden van Asikum en toen ze later op de avond het theehuis binnen kwamen kregen we een fles wijn met wat lekkers aangeboden. Wij zaten gezellig achter in de zaak te praten terwijl de eigenaars met hun vrienden voor in de zaak zaten. Rond elf uur ging Sunny naar huis want zij moesde volgende dag werken.

Rond twaalf uur gingen de eigenaar met zijn gasten weg en konden wij gaan slapen. De lage tafels werden weg gezet, dekentjes kwamen te voorschijn en de dunne kussentjes waar we voorheen op zaten werden nu gebruikt om op te liggen. Zo lagen we alle vier bij elkaar, lekker makkelijk. Slaap lekker!

 18  april 2014
JEONGGOK MARINA ZUID KOREA (37 11.165 n  126 39.014 e)
Om drie uur ging ons anker op en zeilden we de haven uit. Met een sterke stroom mee zeilden we vol tuig tussen Kaudio eiland en het vaste land door verder. Daarna kwamen we in de buurt van de grote scheepvaart route die naar Seoul en Incheon gaan. Het was een beetje bewolkt maar er was genoeg zicht door de volle maan die erachter scheen.

Rond zes uur kwam de politie boot weer bij ons in de buurt en werden we verder geëscorteerd al bleven ze nu verder bij ons vandaan. Rond zeven uur werd de stroom minder maar hadden we nog genoeg wind om voorruit te komen. Rond negen uur werd de wind minder en de stroom zo hard dat we naar een plekje (ondiepte) zochten waar we ons anker erin konden gooien.

We waren inmiddels in de buurt gekomen van de grote haven Teasan met de daarbij behorende scheepvaart. We werden opgeroepen door de Port Control of we een agent hadden. Nee die hebben we niet. Nu wilden ze het nummer van de haven papieren weten. Die hadden we ook niet. Paul vertelde dat we een zeilboot waren en dat we op weg zijn naar de Jeongok Marina. Even was het stil. Toen werd er verteld dat we een pilot boot nodig hadden omdat het een moeilijke ingang is en of we kunnen navigeren omdat we er nog nooit geweest waren. Nu werd Paul een beetje boos en zei dat hij al acht jaar de wereld aan het rond zeilen is en dat we dachten dat we dit toch wel konden! Stilte. stilte. stilte.

Weer werden we opgeroepen of we aan het zeilen waren of aan het motor zeilen want we waren op een gevaarlijke plek. Toen bleek dat we alleen zeilden moest de motor bij. Paul vroeg of we niet mochten ankeren en wachten tot het tij keerde. Nee, we moesten bij die ondiepte weg en we zaten in de vaargeul! Uiteindelijk maakte we hem duidelijk dat we niet in de vaargeul zaten en dat we nu juist bij deze ondiepte wilden ankeren. Wij steken twee meter en waar we nu zijn is het zeven meter diep. Uiteindelijk na een half uur kregen we onze zin en mochten we hier ankeren. Ons anker lag nog niet of de politie oot kwam eraan. Ook zij begonnen dat we op een gevaarlijke plek lagen en dus vertelde Paul het verhaal nog een keer en dat we daar wel goed lagen. De politieman zei dat zij dan ook maar moesten wachten en kijken of alles goed ging.

Rond één uur was het doodtij en even later vertrokken we. We riepen PortControl over de marifoon op om te vertellen dat we onze reis vervolgde. Met een zeewindje van ca tien knopen en stroom mee zeilden we ruime wind over de vaargeul en verder naar de Marina. De politieboot volgde op afstand en ondertussen werden we ook door de Port Control via de radar in de gaten gehouden. Het laatste stuk moesten we door een smalle vaargeul en nu moesten we al zeilend de politieboot volgen. Vlak voor de Marina namen we afscheid van de politie en gooiden we ons anker erin.

Even later kwam er een politieboot vanuit de haven naar ons toe. Waarom we niet in de haven gingen liggen. We vertelden dat we er morgen naar toe gingen en dat het van de prijs afhing hoe lang we zouden blijven. Één van de politie mannen belde zijn vriend die een paar boxen in  deze haven bezit en waarvan we er één mogen gebruiken. Nu liggen we op één van zijn plekken en hebben we twee dagen gratis liggen (hihi)..

17  april 2014
ANHUNG  ZUID KOREA (36 40.763 n  126 07.809 e)
Het was volle maan met goed zicht, een lichte bries en stroom mee toen we om half vier 's ochtends ons anker ophaalden. Zoals afgesproken riepen we de Coastgard (politie) op om te melden dat we verder gingen. We kregen iemand van een Coastgard aan de marifoon die geheel niet snapte waarom we opriepen en vroeg of we soms problemen hadden. Nee we hadden afgesproken met de politieboot hier in de buurt dat we ons zouden melden als we weggingen. Hij noteerde de naam van onze boot en onze positie. Nu werden we ieder uur opgeroepen om onze positie door te geven.

In het donker keken we goed naar boeien en zeilden we tussen de vele visnetten door. Rond vijf uur werd het een beetje licht en later kwam ook de zon op. Het werd een zonnige dag en we zeilden rustig verder. Rond half acht kregen we de stroom tegen en rond half tien hield de wind het voor gezien zodat we rustig verder of liever terug dobberden met de stroom mee. Toen we zo lagen te dobberen kwam er een politieboot en werden we de rest van de dag verder geëscorteerd. Maar om elf uur werden we toch weer opgeroepen door het wal station om onze positie door te geven. We hadden nu een ander walstation en die wilde ook weer alle vragen gaan stellen. Paul liet weten dat we een politieboot naast ons hadden en dat hij niet begreep waarom we nu weer alles moesten opgeven. Uiteindelijk begreep de man dat we een politieboot in de buurt hadden en werden we de rest van de dag niet meer lastig gevallen over de marifoon.

Rond half twee kregen we weer stroom mee en om half drie kregen we de beloofde zuiden wind met regen. Het laatste stuk zeilden vol tuig in de regen naar het plaatsje Anhung waar we rond half zes voor anker gingen.

16  april 2014
HWANGDO EILAND ZUID KOREA (36 14.022 n  125 57.680 e)
De eerste vissersboot gooide even voor half zes los. De mist was weer een stuk opgeklaard en er stond een briesje zodat wij ook de haven verlieten en de zeilen hesen. Vol tuig dobber-zeilden we langs het eiland en tussen de visnetten door. We werden opgeroepen door de politie maar ze konden ons over de marifoon niet horen. Na enkele uren viel de wind weg omdat we stroom mee kregen en er dus geen wind overbleef. De zeilen begonnen te klapperen zodat we ze weg haalden en we allen nog maar dobberden. Gelukkig waren er hier in de buurt niet zoveel visnetten meer in het water.

Rond het middaguur werden we nog een keer opgeroepen door de politie en toen kregen we wel contact en moesten we onze positie doorgeven. Niet veel later arriveerden er een politieboot die gelijk zag dat we op drift waren en zij vroegen of alles goed was. Alles goed, we wachten alleen op wind. De politie motorden een stukje van ons vandaag en ging ook stil liggen. We zagen verschillende bommenwerpers over vliegen die verderop aan het oefenen waren en dus hoorden we ook het vele gedonder van de bommen. Het was ondertussen een mooie zonnige dag geworden en rond twee uur kregen we een lichte zee bries die ons naar het onbewoonde eilandje Hwangdo bracht. Een prachtig ruig eilandje met daarnaast kleine rotspunten waar we tussen door zijn gekomen.

We lagen al voor anker toen de politieboot om het eiland noordwaarts scheurde, op zoek naar ons (hihi). Ze riepen ons op en wij vertelden dat we bij het eiland Hwangdo voor anker lagen en hier de nacht blijven. Ze wilden onze positie en even later zagen we de politieboot in volle vaart terug komen onze kant op. Dichtbij ons riepen ze ons weer op; of we ons alstublieft willen melden als we vertrekken. Dat willen we wel!

15  april 2014
Toen we naar buiten keken zagen we niet eens de kant zo dicht was de mist. Op de Navtex lazen we ook dat er dichte mist werd afgegeven. Rond elf uur trok het een beetje open en kwam de ferry binnen varen. Ook zagen we dat bijna alle vissers binnen gebleven waren. We haalden ons anker op en mochten langszij aan één van de vissers schepen liggen. Nu hoorden we inderdaad dat als er zulke dichte mist is ook de vissers binnen blijven.

De politie kwam aan boord en we vertelden dat we vandaag bleven liggen maar als het morgen helderder was dat we dan weer vertrekken. Hij vroeg wat de volgende haven was en weer vertelden we dat we dit niet wisten. Hij begon gelijk te lachen dit wist hij al! 

We liepen het dorpje door en zagen dat we op zich mooie wandelingen over het eiland konden maken maar ja met deze mist is daar niet veel aan. Bij het politiebureau mochten we de wifi van één van de politie agenten gebruiken zodat we onze foto's konden versturen en de weerberichten binnen konden halen. Terug aan boord keken we een film.

14  april 2014
EOCHEONGDO EILAND ZUID KOREA (36 07.173 n  125 59.072 e)
Gisteravond vlak voor het donker werd besloten we toch op eigen anker te gaan liggen voor de nacht. Toen we goed en wel voor anker lagen zagen we dat de politieboot zijn anker ophaalde en vertrokToen we vanochtend wakker werden was er een dichte mist zodat we langer in bed bleven liggen. Dat was wel even goed want zowel Paul als ik hebben een goede verkoudheid te pakken.

Toen we rond tien uur in de kuip koffie/chocomel zaten te drinken probeerde de zon door de mist heen te komen en kregen we soms evegoed zicht. Ook kwam er een kleine bries zodat we besloten verder te gaan. We hadden net ons anker gelicht toen er een politieboot de baai in kwam, een andere dan gisteren. Ze wilden weten waar we heen gingen en dus vertelden we het bekende verhaal dat we dit niet wisten. Dat dit van de wind en de stroom afhing maar dat we waarschijnlijk ‘s avonds bij Taechongdo eiland uit zouden komen. Met vol tuig zeilden we langzaam noordwaarts. Ik zat binnen achter de radar en Paul buiten omdat het zicht erg slecht was. De politieboot zat vlak achter ons en dit was duidelijk te zien op de radar.

Na een uur klaarde het op en werd het zicht goed. Op een gegeven moment ging de wind tegen staan en moesten we kruisen. Nu kwam de politieboot naast ons varen en gebaarde dat de eilanden de andere kant op lagen. Paul maakte duidelijk dat we een zeilboot zijn en dat we moesten kruisen omdat we niet tegen de wind in kunnen zeilen! We moesten niet alleen tegen de wind in maar ook tussen nieuwe soorten visnetten varen. Dit maal zagen we twee grote boeien niet heel ver uit elkaar maar met een hele lange lijn ertussen waar een net aan vast zat met in het midden achter een kleine drijfboei zodat we konden zien tot waar het net ging. Het lag er vol mee en we waren zeer blij dat de mist inmiddels wat was opgeklaard.

Om twee uur draaide ook de politieboot om en kwamen we in een andere regio want in de verte zagen we alweer een andere politieboot aankomen. Toen ze dichtbij waren werden we opgeroepen wat onze bestemming was. Omdat de wind tegen was gaan staan hadden we twee opties dus gaven we beide eilanden door. De rest van de dag bleef de boot in ons zicht en tegen de tijd dat duidelijk was dat we naar Eocheongdo eiland gingen riep de politie ons op en bevestigden wij dat we vannacht daar zouden blijven. Nu werden er nieuwe vragen gesteld: Gingen we aan de kade of voor anker en hoe laat dachten we morgen weer te vertrekken. We konden op geen van de vragen goede antwoorden geven omdat we dat allemaal nog niet wisten.

geescorteerd door de politie boot...

Deze haven is een vissershaven en een leger basis. Maar omdat we niet wisten of er nog veel vissers binnen zouden komen en of ze morgenochtend weer vroeg weg zouden gaan gingen we voor de zekerheid maar voor anker. Op zich een rare gewaarwording om de hele dag geëscorteerd te worden door een politieboot maar met de mist was dit wel erg handig met hun grote radar!

13  april 2014
SHINIDONGPADO EILANDENGROEP ZUID KOREA (35 59.499 n  126 15.482 e)
Vannacht begon het te regenen en vanochtend regende het nog steeds. Vlak voor ons vertrek moesten we ons nog even melden op het politiebureau. Daar bekeken we op internet het weerbericht (Passage weather) voor de komende dagen. Vandaag zouden we een lichte bries vanuit het noorden hebben.  We verwachtten dat de politie nog een aantal vragen had maar die bleven uit. We zeiden ze gedag en bedankten ze nog eens voor het rondrijden over het eiland. Toen we buiten de pieren van de haven kwamen zagen we een politie boot (coastgard) aan een mooring liggen die los gooide en ons volgde.

Voor de derde opvolgende dag was er weer geen wind en was het nog steeds behoorlijk heiig. De gele zee was nog steeds spiegelglad en langzaam motorden we noordwaarts in de hoop dat de lichte wind snel kwam. Wel grappig dat we voor de tweede keer achtervolgd werden door een politie boot. Ze bleven op een behoorlijke afstand achter ons varen en Paul en ik maakten nog grapjes of we niet moesten omkeren en een lift zouden vragen. Dat is waarschijnlijk toch een beetje te veel van het goede (hihi). Zo motorden we maar voort tot op een gegeven moment na uren varen de politieboot omdraaide. Hé wat is dit nu?

Waarschijnlijk kwamen we in een ander district want een half uur later zagen we een andere politieboot vanaf het noorden komen aanvaren. Ze kwamen even naast ons varen om gedag te zeggen en te vragen waar we heen gingen. Toen ze het juiste antwoord gekregen hadden bleven ze op een afstand zodat ze ons nog net konden zien. Toen we rond drie uur in de baai bij de onbewoonde eilanden en rotsen van Shinidongpado arriveerden kwam de politieboot dichterbij. Wij treuzelden extra lang zodat de politieboot als eerste hun anker erin gooiden. Vervolgens grapte ik tegen Paul: “En nu weer de baai uit varen (hihi). Gelukkig deed hij dit niet maar hij voer wel naar de politieboot toe. De mannen aan boord wenkten gelijk dat we naast zij moesten komen liggen en omdat de zee nog steeds glad is deden we dit.

Eerst kwamen er een aantal van de politiemannen bij ons aan boord kijken. Één van de mannen sprak goed Engels en met hem hadden we een leuk gesprek. Nadat ze onze boot hadden gezien werden we uitgenodigd voor een kop koffie bij hun aan boord. We bekeken het navigatie programma met de kaarten die zij gebruiken en verder zaten we te praten over hun werk etc. Ze hoorden dat we al drie dagen aan het motoren waren omdat er geen wind was en dus vroegen ze of we misschien diesel nodig hadden. Zo kregen we twintig liter diesel cadeau van de politie. We wilden betalen maar daar was natuurlijk weer geen sprake van!

12  april 2014
WIDO EILAND ZUID KOREA (35 37.105 n  126 18.145 e)
Geen wind en mistig met nog minder zicht dag gisteren. We motor/zeilden met de stroom mee de haven uit, om het eiland Anmado verder noordwaarts over een spiegel gladde Gele Zee. We hadden gisteren avond op de Navtex gelezen dat de schietoefeningen hier in de buurt waren afgelopen. We motor/zeilden vandaag langs één van deze schietoefengebieden en waren blij dat ze niet bezig waren vandaag.


Verder zagen we net als gisteren middag weer een nieuwe vis methode. Aan de buitenkant zit aan iedere kant een anker. Vanuit het anker lopen twee lijnen met daartussen om de zoveel meter een stok met een bal eraan. Aan deze lijnen zitten ook doorlopende netten die door de stroom open gehouden worden en boven water gehouden worden door deze stokken met ballen. Deze netten zijn ca vijfhonderd meter lang maar gelukkig kun je de buitenkanten makkelijk herkennen aan de grote ballen.  Vandaag hadden we nog genoeg zicht om dit allemaal op tijd te zien maar als het nog mistiger wordt krijgen we een probleem en dus zetten we de radar aan of te kijken of we deze ballen op de radar konden zien. Inderdaad zit er iets in de ballen zodat we de netten met rustig weer op de radar konden zien.


weer andere vis methode (lange netten)...

Rond half vier motorden we de vissers haven bij Wido eiland binnen en meerde af langszij een vissersboot. Daarna liepen we naar het politiebureau op de kade om te vragen of ze Wifi hadden. Gelijk kwamen ze met vragen, waar we vandaan kwamen en waar we heen gingen. Ze spraken geen Engels dus het duurde even voordat we elkaar begrepen. Hij liet ons een formulier in het Koreaans zien en dat formulier hadden we nog nooit gezien. Dus werd er een Engels sprekend iemand gebeld en ging de conversatie iets beter. Nu blijkt dat we eigenlijk op iedere stopplaats naar het politiebureau hadden moeten gaan om ons te melden. Aan de zuidkust van Korea tillen ze hier niet zo zwaar aan maar nu we aan de westkust varen en dichterbij Noord Korea komen willen ze dat we dit wel gaan doen. Helaas konden we vandaag niet vertellen waar we morgen heen gaan omdat afhankelijk is van de wind. Dus gaven we onze Blogspot op zodat ze konden zien wat we gedaan hadden en kunnen ze ons blijven volgen als ze willen. 

Toen alles geregeld was werden we uitgenodigd om in de politie auto het eiland rond te rijden. Even later zaten we in de auto en liet één van de agenten ons het eiland zien. Ook hier langs de weg staan bloeiende kersenbloesem, de paarse struiken en andere bloeiende bloemen. We zagen de rotsen waar we langs gevaren waren maar ook de andere kant van het eiland. Terug bij de boot kwamen de agenten even langs om onze boot te zien en daarna was het alweer etenstijd.  


door politie rondgereden over eiland...
ook hier vier a vijf meter verval...

11  april 2014
ANMA(DO) ZUID KOREA (35 20.968 n  126 00.489 e)
Om half zes ging ons anker op en motorden we met de stroom mee (twee a drie knopen stroom) langs de eilanden Tangsado, Chungdo, Hujungdo en Imjado de Gele Zee in. Helaas was het zeer heiig en kwam de zon er niet goed doorheen. Het zicht was gelukkig wel goed genoeg om alles om ons heen te zien zodat we op tijd de grote schepen, de vissers schepen, de staken en balletjes in het water zagen. Het gevolg was wel dat het land niet genoeg opwarmde zodat er rond twaalf uur ook geen goede zeebries kwam. Heel even probeerden we om op de lichte zee bries vooruit te komen maar dat ging niet hard genoeg en we wilden binnen zijn als de stroom tegen ging staan. 

Rond twee uur motorden we de baai in bij Anma(do) eiland. We wilden eigenlijk aan de kant liggen maar daar was het te ondiep dus ankerden we net bij de ingang waar het toen nog vijf meter was. Het verval vandaag is drie meter maar dit kan oplopen tot vijf meter. China is nog meer een kleine tweehonderd mijl weg, maar helaas is er geen gelegenheid om dit land te bezoeken. We hebben namelijk niet de goede papieren


kust van Amnado...

10  april 2014
APHAE(DO) ZUID KOREA (34 50.586 n  126 13.794 e)
Om vijf uur aten we ons ontbijt en werd het langzaam licht. Toen we een beetje zicht hadden ging ons anker op en kruisten we verder tussen Chindo en het vaste land door. Even verderop werd de vaargeul smal en nam de wind zodanig af dat we het stukje moesten motoren om nog stroom mee te hebben. Na de brug die 20 meter hoog is werd het vaarwater weer breed, kwam de wind vanaf zee en konden we verder kruisen.

Met ca tien knopen wind zeilden we vol tuig verder tussen de rotsen, de eilanden "ChangsandoAnjewado, Palgumdo" en het vaste land door. Gelukkig waren hier geen grote zeewier kwekerijen meer en waren er nog maar zeer weinig vissers staken. Wel kregen we hier te maken met grote tankers en grotere vissersboten die vanuit M'okpodoor de vaargeul naar open zee voeren. Verder hebben ze hier een andere steil van visserij, in water van ca vijf meter diepte hebben ze kilometers lange houten staken met netten ertussen in het water staan. Gelukkig hebben we hier minder last van omdat ze vaak op ondieptes tussen de eilanden en langs de kant staan. Wel waren ze hinderlijk toen we een anker plek zochten.

visstaken met netten ertussen...
vlotten met visnetten ...

We zijn gaan liggen vlak voor een veld met deze staken een eind uit de kust. Verder zagen we vlotten met kleine huisjes erop waar aan één kant een groot net te water gelaten kan worden. Door de stroom wordt het net opengehouden zodat de vis erin zwemt. De huisjes zitten aan één kant met een anker vast zodat ze met de stroom mee draaien. Deze huisjes lagen soms wel op onze route maar gelukkig waren het er niet zo veel. Het was een zonnige heiige dag met een mooi windje en nog steeds een mooie omgeving.

09  april 2014
TUSSEN HAENAM (VASTE land) en CHIN(DO) ZUID KOREA (34 25.758 n  126 24.402 e)
 Ook vandaag was de zon alweer volop aanwezig toen we om zeven uur vertrokken. Toch was het ook heiig. Het eerste uur was er geen wind en motorden we eerst verder naar buiten om vervolgens langs de zeewier kwekerijen te varen. Terwijl we daar langs motorden zagen we hoe de volle netten met ballen voor uit het water werden gehesen, vervolgens liepen de netten over een machine en de boot over de boot en werd het zeewier eraf gehaald. Aan de achterkant werden de lege netten met ballen weer in het water gelaten. De mensen op de boot werkten hard om alles goed te laten verlopen.

Na een uur kwam er een lichte bries die langzaam steeds meer iets aantrok. Vol tuig kruisten we tussen het vasteland en de eilanden NohwadoChangKundo, de rotsen en de staken door. Maar vandaag hadden we grotendeels stroom tegen en dat merkten we wel doordat de slagen niet minder dan negentig waren GRR. Toen we rond half vier om de zuidpunt van Haenam (vaste land) zeilden kregen we eindelijk stroom mee. De wind draaide met ons mee zodat we ook hier tussen Chin(do) en Haenam moesten kruisen.

Om zes uur vonden wij het genoeg voor vandaag. Ook hier liggen velden zeewier kwekerijen en kunnen we niet makkelijk naar het eiland of vaste land varen zodat we nu tussen twee kwekerijen in, ver uit de kust voor anker zijn gegaan. Het blijft gelukkig toch rustig weer. Om zeven uur zagen we de zon langzaam achter de horizon verdwijnen. Het is weer een mooie dag geweest!

08 april 2014
WAN(DO)EILAND ZUID KOREA (34 17.472 n  126 46.450 e  34)
Om zeven uur scheen de zon alweer volop en werd het voor ons tijd om verder te gaan. Om vrij te zijn van alle kwekerijen moesten we de baai uit zeilen en nog eens twee mijl verder het water op eer we langs de buiten rand verder konden varen. Tussen deze kwekerijen door is echt geen optie!

Met een lichte bries en met een bezeilde koers zeilden we vol tuig verder westwaarts tussen de ruige eilanden, rotsen en staken door. Van de kwekerijen hadden we toen we zo ver uit de kant waren geen last meer maar er stonden nog genoeg losse boeien met en zonder vlaggetjes erop die we moesten ontwijken. Ook moesten we opletten voor vissersboten, vrachtboten en slepers. Opletten dus!

Rond één uur kwam er een zeebries en konden we via de andere kant verder zeilen. De wind trok iets aan maar ging ook tegen staan zodat we het laatste stuk moesten kruisen. We hadden een paar baaitjes in gedachten waar we wilden ankeren. Maar alle baaien die we in onze gedachten hadden waren gevuld met kilometers lange kwekerijen. In eerste instantie dachten we dat de baai waar we nu liggen ook geen optie was maar op het laatst zagen we toch dat als we langs de kant motorden we toch bij ons baaitje konden komen waar een kleine strook vrij was. Op zich is het een heel mooi gebied om te zeilen alleen die kilometers lange kwekerijen geven toch wel enige irritatie GGRRRR.


zeewier kwekerij...

zeewier ophalen...

07 april 2014
SHISAN(DO) EILAND ZUID KOREA (34 23.762 n  127 15.657 e)
Om zes uur gingen de trossen los en motorden we de haven uit. Daarna hesen we de zeilen en met twee reven in het grootzeil en met de fok zeilden we aan de wind tussen Geumoen Ando eiland door. Daarna moesten we tegen ca vijftien a twintig knopen wind in kruisen. Onze eerste slag was richting Oenaro(do) eiland. We wilden onder de kust blijven zodat we geen hoge golven kregen.

Toen we in de buurt van Oenaro kwamen zagen we velden vol met grote piepschuim ballen (kwekerij, maar wat voor kwekerij weten we niet). De binnenste ballen zijn wit en daar zitten netten of plastiek pijpen aan. De buitenste ballen zijn oranje en zijn met lijnen aan elkaar verbonden zodat je niet door deze velden heen kunt varen maar er omheen moet. Deze velden zijn soms kilometers lang en zijn tot ca vijf mijl uit de kust aanwezig. Dus moesten we een slag maken en een beetje terug zeilen GRRR. 

Het bleef niet bij één veld er waren zo veel van deze velden dat we op een gegeven moment amper wisten waar we naar toe moesten. Al kruisend tegen de wind en tussen de kwekerijen door vonden we onze weg naar de haven van Shisan(do) waar we rond half drie aankwamen.

Inmiddels was de zon gaan schijnen en zagen we rondom allemaal ruige eilanden liggen. In de haven zagen we mensen op de kant werken en met gebaren vroegen we of het goed was als we langszij één van deze werkboten gingen liggen. Ze wezen de boot aan waar we naast mochten gaan liggen. Toen we eenmaal goed lagen maakten we een korte wandeling door het kleine plaatsje. Hier zagen we al die piepschuim ballen en de plastiek pijpen waar de witte ballen mee verbonden zijn. Helaas sprak er niemand Engels en kwamen we er nog niet achter wat ze nu precies kweken. We vermoeden zeewier?!?

06 april 2014
Vanochtend kreeg ik ontbijt op bed en bij de koffie hadden we appeltaart met slagroom. Terwijl we koffie dronken lazen we de lieve mailtjes die binnen kwamen. Na de koffie liepen we naar de kerk. In de kerk was het druk en zagen we dat de meeste vrouwelijke kerkgangers prachtige traditionele jurken aan hadden en mannen in pak. Helaas hadden we de camera niet bij ons.
Tijdens de dienst werd er een kindje gedoopt en dachten we dat de mooie kleren daarom waren. Toen bleek dat er een lege doodskist voor in de kerk stond. De dominee maakte deze open en ging erin staan voor een kort gebed. Daarna liepen alle kerkgangers naar voren en stapten in de kist deden een kort gebed en stapten er weer uit. Sommige kwamen huilend terug en ook de dominee kreeg het even moeilijk. Nu kregen we een vermoeden dat het mogelijk Pasen was. Maar voor ons is het nog geen paasweekend?! 

Tijdens deze dienst was er een fotograaf druk foto's aan het maken wat we ook al raar vonden. Aan het eind van de dienst spraken we de dames die vorige keer aan boord zijn geweest. Eun-Kyoung die goed Engels spreekt wist ons te vertellen dat de kerk vandaag 108 jaar bestond en dat vierden ze. Deze kerk is één van de eerste kerken in Korea. Ze gingen in de doodskist staan om te bidden voor de overleden familieleden. 

Nadat er een groepsfoto gemaakt was aten we gezamenlijk met alle kerkgangers. Eun-Kyoung kwam bij ons zitten en vertaalde de vragen die andere kerkgangers stelden. Het werd een gezellig eten met heerlijk Koreaans eten. Na het eten gingen we met Eun-Kyoung mee naar huis waar we haar man Pony Jun en de kinderen ontmoetten. Later kwam ook de vriendin Nam-Hee langs die we ook nog kennen van de vorige keer. We zaten gezellig te praten toen rond drie uur enkele andere kerkgangers binnen kwamen. Vandaag hadden ze in het huis van Eun-Kyoung en haar man een kerk bijeenkomst. Wij gingen terug naar de boot waar we in de kuip genoten van een wijntje en toast met salades.
.
kerkgangers in mooie traditionele kleding...

In de avond kwamen Eun-Kyoung, Pony Jun, Nam-Hee en nog een vriendin die we in de kerk hadden ontmoet langs. Ze hadden vis, sinaasappels en wijn meegenomen. Nu vertelden we dat ik jarig was en dat dit mijn verjaardag cadeaus waren (hihi). We aten taart met slagroom en het werd een hele gezellige avond.


05 april 2014
GEUMO EILAND ZUID KOREA (34 30.545 n  127 46.224 e)
Om zeven uur verlieten we de haven en motor zeilden we richting Namhae eilandHet was een bewolkte ochtend en tegen de tijd dat we bij de zuidoost punt van Namhae waren aangekomen scheen de zon en kwam er genoeg wind om te zeilen. Vol tuig kruisten we verder richting Dolsan(do) eiland. Toen we bijna bij de zuidpunt van Dolsan(do) waren aangekomen was de wind meer doorgedraaid zodat we een bezeilde koers kregen. Alleen nam de wind ook gelijk toe tot ca vijfentwintig a dertig knopen zodat  we twee reven in het grootzeil zetten en de fok een beetje inrolde. Nu zeilden we aan de wind naar Geumo eiland waar we rond half vijf aankwamen.

De boot waar we vorige keer naast lagen was er niet en dus meerden we af aan een ferry ponton. Hier hadden we vorige keer geen ferry aan zien liggen. Ik liep gelijk naar de vrouw van het hotel (kennen we nog van de vorige keer en haar man bezit de motorboot waar we vorige keer naast lagen). Ze was blij verrast mij te zien en we konden op beide plekken liggen. Haar man zal pas zeven april terugkomen en de ferry maakt geen gebruik meer van dit ponton.
Het waaide nog steeds hard zodat we besloten te blijven liggen waar we liggen.

04 april 2014
HA(DO) EILAND ZUID KOREA (34 48.567 n  128 14.412 e)
Om half acht gingen de trossen los. Het festival is nog niet afgelopen maar we hebben genoeg moois gezien, tijd voor iets anders! Met ruime wind en stroom mee zeilden we tussen het vaste land en Geoje eiland door. Bij de eerste brug en daarna in de versmalling kregen we stroom tegen en nam de wind af zodat we moesten motoren. Na de versmalling en de twee andere bruggen te zijn gepasseerd kregen we weer genoeg wind om te zeilen.

We waren nu aangekomen bij Tongyong en kruisten langs oostkust kust van Sanyang-eup. Aan de Zuidkust gekomen zeilden we tussen Sanyang -eup en de zuidelijk gelegen eilandjes Hangnim(do), Song(do), Joedi door naar Ha(do) waar we rond half zes langszij een ferry afmeerden. We kregen te horen dat de ferrie morgen om acht uur weer gaat varen maar dan zijn wij alweer weg.
Het was een prachtige zonnige dag geweest met een koude noorden wind waardoor het zeer helder was. Wat we op de heenweg niet hebben kunnen zien aan natuurschoon zagen we vandaag wel. We zien dan ook duidelijk dat de natuur meer in bloei komt.

03 april 2014
Om negen uur zaten we in de bus 307 op weg naar Changwon. Bij de Lotte Mart (warenhuis/supermarkt) moesten we over stappen op bus 155 die ons naar het centrum van deze stad bracht. Hier moesten we in de E Mart (winkelcentrum)zijn om in een Ipad winkel de camera connectie kid te kopen. Nu kunnen we onze foto's via de Ipad versturen.
Daarna moesten we cash geld pinnen want in Jinhae hadden ze geen pin automaat voor buitenlandse passen. Na een aantal banken te hebben geprobeerd kwamen we uiteindelijk bij een bank die de juiste pinautomaat had. Alleen pakte die onze bankpas niet. Na veel vragen en praten bleek onze pas volgens hun beschadigd te zijn. Dit kan helemaal niet en dat vertelden we ze ook. Toen moesten we na vieren terug komen want dan was de bank in Nederland open en dan werkte de automaat. Daar hadden we nog nooit van gehoord en ook dat vertelden we ze. Uiteindelijk wilden we met onze visa pinnen maar ook deze pas deed het niet. Na veel overleg met verschillende medewerkers konden ze ons niet helpen. Op de andere hoek van de rotonde zit ook een bank met een pin automaat voor buitenlandse passen. Wij daar naar toe. Na één keer met de bankpas te hebben gepind kregen we weer allerlei fout meldingen. Maar de bankpas had het in ieder geval één keer gedaan. De rest hebben we uiteindelijk maar met visa gepind. Gelijk maar een hoop geld dan zijn we er voor de rest van de tijd in Korea vanaf.

Inmiddels was het twee uur en na snel iets te hebben gegeten gingen we met de bus 155 terug naar Lotte Mart. Hier deed ik grote boodschappen en met een volle taxi reden we terug naar de boot. Snel alle spullen aan boord en op naar het podium in de stad. Hier begon om vijf uur een traditionele Gumdo demonstratie. Gumdo is een Koreaanse vechtkunst waarbij het gebruik van het koreaanse zwaard centraal staat. Bij de Gumdo staat niet het duel centraal maar de tactiek en dynamiek. 
Het eerste optreden was van de hele groep die allemaal tegelijkertijd met Mokgeom (houten zwaarden) oefeningen deden. Het tweede optreden waren twee meisjes die dansten en tegelijkertijd traag de gageom (onscherp zwaard) bewogen. Vervolgens kwam er een groep jongens op die met de zwaarden acrobatische sprongen maakten.
Terug aan boord ruimde ik alle boodschappen op terwijl Paul bezig was met de ipad camera connector.

02 april 2014
Na een vroege lunch waren we om twaalf uur bij het podium midden in de stad. Hier waren weer optredens waarvan we dachten dat ze leuk zouden zijn. Het eerste optreden was een band die oude koreaanse muziek speelde en die we niet mooi vonden zodat we nog even de stad in zijn gewandeld. Rond twee uur kwam de politie band op. Deze groep jongens zongen popmuziek en hadden daarnaast ook een dans groep. Nu waren er weer jonge meiden op het grasveld die schreeuwden en floten. Voornamelijk naar één bepaalde zanger. Vervolgens was er een half uur een goochel show. Als laatst was er een folklore optreden. Deze bestond uit een trommel band die tijdens verschillende optredens op verschillende traditionele trommels sloegen. Een dans en zang optreden met vrouwen in prachtige traditionele jurken.
Terwijl we terug naar de boot liepen bleef het druk met mensen die onze kant op liepen. Om acht uur was er aan de waterkant een vuurwerk show die wij vanaf onze boot konden zien. Het was bijna windstil en helder en het vuurwerk was prachtig!

01 april 2014
Op 31 maart schreven we een stukje over de kersenbloesem in Japan.
De kersenbloesem die hier nu volop bloeit komt oorspronkelijk uit Japan en is hier geplant tijdens de japanse bezetting. De japanners hebben in die tijd de bomen zo geplant dat ze vanuit de lucht een japanse vlag van kersenbloesem konden zien. De rotonde is de zon en de grote straten eromheen zijn de stralen.
Vandaag liepen we ook door andere gedeeltes van de stad waarbij we langs de Yeojwacheon Romance Bridge kwamen. Dit is een anderhalve kilometer lange tunnel van kersenbloesem die over een kleine rivier bloeit. Nadat we deze een tijdje gevolgd hadden  wandelden we verder over de rotonde waar het beeld van admiraal Yi-sun-sin staat. Deze is nu feestelijk versierd met bloemen. Op naar de marine basis waar een open dag word gehouden. Eenmaal bij het marine terrein aangekomen werden we met een bus over het  terrein gereden naar de kade waar verschillende marine boten lagen. Nu bezochten we van het training's schip een oorlogsschip. Nadat we er deze bezichtigd hadden vonden we het welletjes en liepen langs een replica van een turtle warship naar het militaire museum. Hier zagen we veel over de tijd van admiraal Yi-sun-sin, oude wapens en een film over de koreaanse oorlog. Rond vier uur waren we terug aan boord en zaten met een drankje in de kuip te genieten van de zon die op de kersenbloesem even verderop op de heuvel scheen.

31  maart 2014
Het 52ste "JINHAE GUNHANGJE festival is vandaag begonnen.
In de ochtend waren we aan boord en aten we een vroege lunch zodat we rond half één de stad in liepen. Dit keer hadden we de Garmin GPS meegenomen want die miste we gisteren wel in deze grote stad. Na wat te hebben rondgewandeld kwamen we uit op de grote rotonde waar in het midden op een groot grasveld het hoofd podium staat. Op het podium werd al druk geoefend en er zaten al veel jonge mensen op de stoelen voor het podium. We zochten een goede plek uit en gingen ook alvast zitten. Om drie begonnen de eerste optredens "Folk Performance". Dit bestond uit koreaans ballet, dansen en zingen. De dansen waren mooi maar het zingen is niet echt onze genre.
Rond vijf uur begonnen er een hoop jonge meiden te schreeuwen en te wijzen en renden naar de plek waar de tent van de artiesten stonden. Even daarna kwam er een jongens band het podium die popmuziek zongen maar voornamelijk goed konden dansen. Het bleek een heel bekende koreaanse band te zijn en de meiden (leeftijd twaalf tot vijftien jaar)gingen helemaal uit hun dak!
Rond half zes speelde het marine orkest op het podium en kwamen er belangrijke koreaanen en USSA mariniers die op de leeg gehouden stoelen plaats namen. Om zes uur begon de echte opening er werden er door verschillende belangrijke personen speeches gehouden. Vervolgens gingen de belangrijke personen weer weg en stroomden de jeugd naar de stoelen die daarbij vrij kwamen. We zaten nu tussen de jeugd op de derde rij. Er kwam een presentator en alles werd vanaf nu opgenomen door de  koreaanse televisie. De presentator zag ons en wilden weten waar we vandaan kwamen. Toen we vertelde dat we uit Nederland kwamen werd snel de link gelegd met de olympische spelen; het schaatsen!
De rest van de avond speelde de ene na de andere bekende koreaanse popzanger(es) en bands. Er werd geschreeuwd, gejoeld en meegezongen maar iedereen bleef wel netjes op de stoelen zitten. Het laatste optreden was van een zeer populaire jongens band en deed het geschreeuw en gejoel gewoon pijn in onze oren. We worden oud (hihi). Nu zat de jeugd niet meer maar stonden te filmen met hun telefoons en span borden gingen de lucht in. De bewaking had moeite alles in het gareel te houden. Het was inderdaad een goede band met een goed performance. Een mooie openingsdag!

KERSENBLOESEM:
Sakura (bloesem) is de Japanse naam voor de kersenbomen.
De sakura is altijd een symbool geweest van de vergankelijke schoonheid in Japan. Ze is nauw verbonden met de samoerais en met de bushido. Het leven wordt beschouwd als mooi en kort, een beetje zoals de kersenbloesem.


30  maart 2014
Vanochtend werden we om vijf uur wakker omdat er een vissers man naast ons kwam liggen. Toen we vroegen of het oke was dat we hier lagen gebaarde hij dat we weg moesten gaan. Iets verder aan dezelfde kade ligt een grote oude ferry waar vannacht een vissersboot aan had gelegen. We vermoedden dat deze ferry niet meer in de vaart is en dus meerden we af langs zij en gingen weer terug naar bed. Rond acht uur kwam er bedrijvigheid in de haven en vroegen we of we hier konden blijven liggen. Geen probleem de ferry is inderdaad uit de vaart.

De reden waarom we nu in Jinhae zijn is om het "JINHAE GUNHANGJE". Jinhae heeft hier een grote marine basis en hier wordt een groot festival gehouden ter nagedachtenis aan de belangrijke admiraal Yi-sun-sin. Dit grote festival valt altijd samen met de tijd dat de kersenbloesem hier in  bloei staat. Vanochtend toen we de stad door liepen begrepen we ook waarom. Bijna alle straten in het centrum hebben aan beide zijde van de straat kersenbloesem bomen die nu volop in bloei staan. Een prachtig gezicht! Het eigenlijke festival begint morgen maar in het gebied (centrum van de stad) waar het festival gehouden wordt staan de podiums en kraampjes al en was er al volop bedrijvigheid. Nu het nog niet zo druk is liepen we langs de vele eettentje waar we veel halve varkens boven het vuur aan een spit zagen ronddraaien. Ook waren er andere koreaanse gerechten zoals de koreaanse pizza's, soepen, groente gerechten etc te koop. Daarnaast zagen we stalletjes met kleding en souvenirs. Rond drie uur waren we terug aan boord want dat is de tijd dat veel vissers terug komen. We wilden zien of we hier nu goed lagen met de golven die de vissersboten maken als ze hard de haven binnen komen varen. En of de vissersboot achter ons terug kwam. Alles ging goed en de vissersboot kwam niet terug. In de namiddag begon de zon te schijnen en zaten we lekker in de kuip te genieten.

29  maart 2014
JINHAE EILAND ZUID KOREA (35 08.628 n  128 40.400 e)
Om zes uur verlieten we in de regen de haven van Yokji eiland. Het was bewolkt en mistig zodat we helaas geen mooie vergezichten hadden over de eilanden rondom ons. Wel zagen we de eilanden Yonhwa, Bijin, Yongcho, Hansan em Geoje waar we langs zeilden. Ook kwamen we langs Tongyong waar we ca een maand geleden zijn ingeklaard. We hadden stroom mee en zeker tussen het vaste land en Geoje eiland was dit zeer welkom. Hier moesten we ook onder drie bruggen door die alle drie twintig meter hoog zijn. Helaas bleef het de hele dag bewolkt en regenen maar met ca tien a twaalf knopen wind zeilden we toch lekker door. Rond vijf uur en 45 mijl te hebben afgelegd kwamen we aan in de vissershaven van Jinhea waar we naast een vissersboot af meerden. Er was niemand aan boord dus afwachten maar! Jinhae is een grote stad op het vaste land van Zuid Korea.

28  maart 2014
Het was een mooie zonnige dag zonder wind.
Met dit mooie weer krijg ik de zomer in mijn hoofd en dus ruimde ik de dikke truien op en maakte ik schoon. Daarna ging Paul de mast in om alles na te kijken. We aten buiten in het zonnetje in de kuip onze lunch en daarna kochten we bij de supermarkt een ijsje. De rest van de middag las ik buiten in de zon in mijn korte broek een boek terwijl Paul binnen bezig was op internet.

27 maart 2014 
Toen we wakker werden was het mistig en konden we de overkant van de haven niet eens zien. Later brandde de zon hier doorheen en werd het een mooie zonnige dag zodat we een wandeling konden maken. Het eerste deel liepen we over een geasfalteerde weg de heuvel op. We kwamen langs verschillende tuintjes van bewoners ener stonden kersenbomen langs de weg die nu langzaam beginnen te bloeien. Vervolgens liepen we verder over een bospad door een bos met ook verschillende bloeiende struiken over de heuvelrug naar de top van de berg (392 meter).

We kwamen andere wandelaars tegen die de bloemen van de struiken plukten. Aan één van de wandelaars vroegen we wat ze er mee gingen doen. Opeten was het antwoord en ze at meteen een bloem op. Ik probeerde het ook. In eerste instantie was de bloem een beetje honingachtig maar daarna werd het bitter en spuugde ik het uit. Niet aan ons besteed!

Tijdens deze wandeling hoorden we verschillende vogels zagen we mooie uitzichten over het eiland Yoji en de omringende eilanden. Rond twee uur waren we terug aan boord. Het was inmiddels een echte warme dag geworden en voor het eerst dit jaar hadden we in T-shirts gewandeld. Tijd voor een douche en meteen de (vuile) was maar even doen.
26 maart 2014
Vanochtend regende het nog steeds zodat we wat klusjes deden. De startaccu deed het steeds minder goed en omdat we al een reserve startaccu (Optima) vanuit Nederland bij ons hadden heeft Paul die vanochtend verwisseld. Nu hebben we een goede startaccu en hopen dat de ankerlier het ook beter gaat doen. Omdat het vloerkleed nu weg was kon ik de vloer goed schoonmaken en kijken hoe de eet voorraad (blik groente en wekpotten) onder de vlonders eruit ziet. Alles was goed en de enkele blikken die wat waren gaan roesten heb ik eronder uit gehaald. Rond twee uur werd het droog en konden we buiten het vloerkleed en de anti slip matten die eronder liggen uitkloppen. Rond vier uur waren we klaar met de klusjes en zaten we buiten in de kuip een toastje tonijn te eten. Omdat de zon niet scheen was het toch wat fris zodat we snel weer naar binnen gingen om te internetten.

25 maart 2014
Na de koffie liepen we door het dorpje heen dat rondom de haven ligt. Er komen hier meerdere malen per dag twee verschillende ferry’s vanuit Tongyong. Het is dan ook een echt toeristisch plaatsje met veel eettentjes en slaapgelegenheden. Nu komen er veel Koreaanse wandelaars naar het eiland om mooie wandelingen te maken. In de zomer komen er meer badgasten, vissers en duikers.

We liepen naar het informatiebureau waar de vrouw geen Engels sprak. We hadden gelezen dat er hier op het eiland Chinquapinbomen zijn en we wilden weten waar deze stonden. Helaas begreep ze ons niet. Wel kregen we een Koreaanse map van het eiland. We liepen nog wat verder door het dorpje en kwamen op een pleintje met palmbomen en twee grote gebouwen. Het ene gebouw bleek het gemeentehuis tezijn waar een vrouw goed Engels sprak.Ik vertelde over de Chinquapinbomen en die bleken dichtbij te zijn. We nodigden haar uit om na werktijd iets bij ons te komen drinken.

We liepen het dorpje uit waar we al snel langs een monument kwamen. Dat is geplaatst in het bos met de Chinquapinbomen. Er was een goed aangelegd pad door dit bos zodat we een mooi wandelingetje maakten. De lucht begon al te betrekken zodat we daarna terug naar de boot gingen. Even later regende het volop.

De rest van de dag zat Paul op internet en ik deed wat kusjes aan boord. Even rond zeven uur kwam de vrouw met kind en moeder langs. Ze had twee stukjes zoete aardappel cake meegenomen, een delicatesse uit deze regio. Ze was zeer benieuwd hoe we in Korea rond zeilden en hoe we dit allemaal deden.

24 maart 2014
YOKJI(DO)EILAND ZUID KOREA (34 38.067 n 128 15.995 e)
Vanochtend was de sfeer aan boord om te snijden! Ik had gistermiddag per ongeluk de nieuwe weerkaarten die we via internet hadden binnengehaald weggegooid en de oude laten staan. Op zich niet een groot probleem want we kunnen de weerberichten ook met de SSB zender binnenhalen. Helaas ging dit gisteravond niet en vanochtend hadden we weer geen goede ontvangst zodat het weer niet lukte. Geen nieuwe weerberichten dus!

In de ochtend kwam er een briesje en ging ons anker op. Maar helaas hield de wind het na twee uur voor gezien en moesten we motoren. Nu kwam er nog meer gemopper van Paul. Gelukkig kwam er rond het middag uur een zee bries en lukte het om de weerberichten met de SSB zender binnen te halen. Nu werd de sfeer aan boord weer plezierig en hadden toch een gezellige zeiltocht.

We zeilden tussen Sangnodae en Yokji(do) door en om vervolgens de haven bij Yokji eiland in te varen en af te meren naast een grote vissersboot. Inmiddels was het vijf uur en met een zonnetje in de kuip aten we ons avondeten buiten. Toen de zon achter de bergen verdween en het wat frisser werd gingen we naar binnen en kwamen we tot de ontdekking dat we internet aan boord hebben. Gelijk skypen met mijn ouders!

23 maart 2014
GIPO BIJ TOLSAN/DOLSAN (DO)EILAND ZUID KOREA (34 36.980 n 127 47.400 e)
Om negen uur zaten we met nog vijf oude vrouwtjes in de kerk. De dominee had voor ons de psalmen en de lezing in het Engels uitgetypt zodat we konden volgen waar de dienst over ging. Na de dienst dronken we een kop koffie met de dominee. Hij heeft nog twee andere eilanden waar hij ook kerkdiensten houdt. Hier zijn wat meer kerkgangers ca tien a twaalf mensen maar allemaal oudjes.

Na de koffie namen we afscheid en dobberden/zeilden we rustig langs het eilandje Shanggye. Het was een prachtige zonnige dag en we hadden geen haast. Pas rond één uur kwam er een bries uit zee en kregen we stroom mee zodat we snel tussen de eilanden Paegya en Cherido zeilden en in de grote baai bij Yeosu uitkwamen. Vervolgens zeilden we tussen de eilanden Song, Hwatae, Taehoenga, Dolsan (Tolsan) door en rondden de zuidpunt van Dolsan (Tolsan) eiland. Daar op de zuidpunt zagen we hoog op de berg de Hyangiram tempel staan. Er hingen allemaal lampionnen en het was er druk met mensen.

Het is zondag er het is een mooie wandeling naar deze Boeddhistische tempel en daarna naar de top van de berg Geumo. Hier aan de zuid oostkant van Dolsan/Tolsan liggen enorm veel mosselkwekerijen. We dachten tussen twee mosselvelden door te zeilen maar zagen op het laatste moment nog dat de velden met een lijn aan elkaar verbonden waren zodat we weer terug naar buiten moesten zeilen, er omheen en vervolgens de kleine baai in waar ons anker er achter deze velden op een diepte van vijf meter in ging.

22 maart 2014
NANG ISLAND (2)IN ZUID KOREA (34 37.021 n 127 33.442 e)
We wilden net koffie gaan drinken toen de dominee langs kwam. We nodigden hem uit voor de koffie en terwijl we koffie dronken kwam hij met een envelop aan. Daarin zaten alle verschillende bankbiljetten van Korea. Dit konden we niet aannemen, te veel geld! Van een weigering wilde hij niets weten, het was een geschenk van hem aan ons als aandenken. Dus gingen we toch maar overstag en namen het cadeau aan. Als aan denken aan ons gaven we een Hollands klompje en wijzigden we ons plan. We besloten om hier vandaag wat tussen de eilanden te gaan zeilen en dan bij zijn dorpje aan de steiger te gaan liggen (andere kant van Nang eiland) zodat we morgen naar zijn kerkdienst kunnen komen. Dat vond hij erg leuk!

Het was inmiddels een mooie heldere zonnige dag geworden met een frisse noorden bries. Vol tuig zeilden we de haven uit om vervolgens tussen Nang en Ohokkum eiland door te zeilen. Hier zijn ze druk bezig met het maken van verschillende bruggen om de eilanden met elkaar te verbinden en aan het vaste land. Daarna zeilden we tussen wat kleine rotsen door en om de eilanden Tunbyong en Chobal weer terug naar Nang eiland maar nu aan de andere kant. Ook hier is een ferry steiger waar we onze boot konden afmeren. Wat is het hier toch een leuk zeilgebied om zo lekker te rommelen tussen de eilanden, de rotsen en de vistaken. Op ieder wat groter eiland is wel een plaatsje met een kerk en zijn er overal kleine tuintjes. Er is hier gratis wifi op de kant zodat we in de namiddag skypten met familie en vrienden.

21 maart 2014
Vanochtend ging Paul weer naar het politiekantoor om via internet de weerberichten te bekijken. Hij bleef behoorlijk lang weg omdat hij gezellig met de man van het toeristen bureau en de politie had zitten praten. Ondertussen kreeg hij thee, verse aardbeien en verschillende soorten koekjes. Terug bij de boot had hij ook nog eens pakjes Koreaanse mie soep en nog meer koekjes bij zich, allemaal gekregen van de mannen. Ook hier in Korea blijven de mensen maar dingen (vaak Koreaans eten) geven. We voelen ons hier vaak wel schuldig over maar we kunnen er niets tegen doen. Weigeren is zeer onbeleefd!

Het was tijd voor een wandeling. We liepen over de geasfalteerde weg over de heuvel naar de andere kant van het eiland waar ook een klein dorpje is. Onderweg zagen we de bewoners in hun tuintjes werken. Enkele mannen liepen over hun tuintje achter een koe aan met een ouderwetse houten ploeg. Vrouwen waren aan het onkruid wieden en mest strooien. Verder hadden we mooie uitzichten over de kleine eilandjes en de wateren ertussen en zagen we steeds meer bloemen die langzaamaan gaan bloeien. We kwamen langs een werkplek waar ze aan het graven waren en daar stond een groot bord waaruit we opmaakten dat alle kleine eilanden met het vaste land worden verbonden door bruggen. Dit alles moet in ca 2019 klaar zijn.

In het dorp liepen we naar de kleine kerk. Gisterenochtend hadden we heel even de dominee ontmoet voor hij op de ferry naar Yeosu stapte. Toen hij 's avonds terug kwam gaf hij Paul een zak snoepjes en koekjes. Omdat ik niet aan boord was wilden we hem nog een keer bedanken. Hij was blij verrast ons te zien en we werden uitgenodigd om te komen eten. We hadden al een broodje gegeten dus bedankten we hem voor het eten maar zaten wel gezellig met hem te praten. Hij is dominee op drie verschillende kleine eilandjes en heeft een kleine motorboot waarmee hij de eilandjes bezoekt. Rond één uur bracht hij ons terug naar Lee Han (verpleegster) waar we tot drie uur gezellig zaten te praten. Zij heeft een zeer rustige werkplek, zeker na de jaarlijkse check-up van gisteren. Om vier uur gingen Lee Han en de man van het toeristenbureau met de ferry mee. Voor hun is het weekend en gaan naar huis.

20 maart 2014
Gisteren hadden we van Lee Han (de verpleegster) al gehoord dat er vandaag een medisch team vanuit Yeosu hierheen kwam. Rond half tien arriveerde de boot met dertig medische mensen waaronder een dokter, tandarts, diëtiste, Chinese masseurs, andere verpleegkundige en kapsters. Terwijl de medici naar hun werkplek in het dorp liepen werden wij door de baas van het team uitgenodigd om ook een check-up in het dorp te laten doen. Eerst maar even rustig een kop koffie drinken met de bemanning van het schip. Zij wilden weten over onze reis en hoe we zo al leefden aan boord.

Na de koffie liepen we het dorp in naar de eerste hulp post waar een de dokter en de Chinese masseurs zaten. Het pand ernaast werd vandaag bezet door de verpleegkundige die bij de bewoners de bloeddruk en het suikergehalte maten en er werd ook bloed afgenomen. Hier zat ook de tandarts met zijn mobiele tandartspraktijk. Het was druk met patiënten en het was leuk te zien hoe het zo ging. Gelijk kwam de baas van het team naar ons toe. Hij sprak goed Engels en was benieuwd naar onze reis. Al snel kwamen er nog twee andere vrouwelijke chefs bij staan.

Na een tijdje te hebben gesproken kwam het hoge woord eruit, zij wilden graag de boot zien. Dus namen we ze mee om een kop thee aan boord te drinken. Kennelijk kun je hier als baas/chef makkelijk van je werkplek weg. Na de thee was het rustig geworden en konden we onze bloeddruk, suiker en gebit laten checken. Daarnaast kregen we ieder ook nog een tasje met medicijnen, een middel tegen jeuk bij muggenbeten, pijnstillers, jodium, kompressen, pleisters. Rond twaalf uur waren ze klaar en werden we uitgenodigd om samen met hen aan boord te lunchen. We aten Koreaanse rijst (kleef rijst met zwarte bonen, en andere dingen erdoor) met natuurlijk de Kimshi en hele kleine visjes in soja saus. Om twee uur vertrok de boot en bedankten we iedereen hartelijk voor hun gastvrijheid.

Om vijf uur hadden we bij Lee Han afgesproken om samen Koreaanse mie te eten. Ze woont achter de eerste hulppost en had heerlijk voor ons gekookt. Zij vond het geweldig dat we kwamen want zo kon ze haar Engels weer ophalen. Ze had heerlijk gekookt en we hadden een zeer gezellige avond.

19 maart 2014
De ankerlier doet al een tijdje moeilijk. Steeds moet Paul er met een rubber hamer tegenaan tikken om die goed te laten draaien. Vanochtend haalde Paul de ankerlier uit elkaar en toen bleek deze nog meer gecorrodeerd te zijn. Paul maakte de ankerlier schoon en verving een veer van de koolborstel. Daarna deed de ankerlier het weer naar behoren maar voor hoe lang?! We moeten uitkijken naar een nieuwe ankerlier.

Ik was ondertussen bezig met de foto's en liep naar het toeristenbureau om te vragen of ze internet hadden. Bij het politiebureau hebben ze Wifi en daar kon ik de foto's versturen. Toen Paul klaar was liepen we samen het leuke kleine vissersdorpje door. De bank is ook tegelijk de supermarkt en verder is er een klein restaurant.

Toen we in het restaurant keken zagen we de man van het toeristenkantoor (spreekt een beetje Engels) met twee andere mannen zitten. We werden uitgenodigd om erbij te komen. Of we Makoli wilden drinken. Dat bleek een lekkere plaatselijk gebrouwen rijstwijn te zijn. Verder stond er een schaaltje Kimshi van plaatselijke groente en een ander schaaltje met ook de plaatselijke groente alleen dan anders klaar gemaakt. Terwijl we gezellig zaten te praten kwam er een schaal met een grote warme kalkoenpoot op tafel. Die poot was in plakjes gesneden en we konden zo met stokjes eten. We kochten een fles Makoli en deelden die met de mannen. Toen Paul de mannen had ingeschonken kreeg hij een berisping. In Korea mag je nooit met de linkerhand de glazen vol schenken, altijd met rechts! Terwijl we zo zaten te praten kregen we te horen dat ook hier alleen Koreaanse toeristen komen. We zijn de eerste buitenlandse toeristen en dan nog meteen eigen zeilboot, zeer speciaal.

De man van het toeristenbureau had de verpleegster van het eiland gebeld en die spreekt goed Engels. Ze kwam er gezellig bij zitten. Zij heeft een jaar in Australië gewoond. Na het eten nodigden we hen allemaal aan boord om onze boot te laten zien. Het was wel duidelijk dat ze die graag wilden zien. Nadat ze de boot bewonderd hadden moest iedereen weer aan het werk en liepen we met de verpleegster mee naar haar eerste hulp post.

De bewoners van dit eiland en Sa(do) eiland zijn bijna allemaal zeventig plus en leven van de opbrengsten van hun zelf gevangen vis en werken op hun eigen land. Dat wat ze teveel hebben verkopen ze op de markt in Yeosu. De mensen hebben allemaal veel lichamelijke klachten door dit zware werk op het land en veel vrouwen lopen hier dan ook zeer krom. De jongere hebben het eiland verlaten en wonen en werken op het vaste land. Die willen dit zware leven niet meer en dus zal met de tijd de eilanden onbewoond raken.

Verder vertelde ze veel over de Koreaanse cultuur. Ook hier zijn de mannen de baas al wordt dit met de jongere generatie steeds minder. Als de kinderen gaan trouwen wordt er van de ouders verwacht dat ze een woning voor hun kopen. Dat is geen misselijk huwelijks cadeau....

18 maart 2014

NANG ISLAND IN ZUID KOREA (34 36.288 n 127 32.273 e)
Rond negen uur haalden we ons anker op en motorden we naar de steiger. Paul zette mij af en ik liep naar het kantoor van de ferry voor informatie. We mochten hier blijven liggen. Iets verderop zag ik een toeristenbureau. Daar vroeg ik of we met onze eigen boot naar Sa(do) eiland konden varen en of daar ook een steiger is. Ja daar was ook een steiger maar of het daar diep genoeg bleef met laag water wist hij niet. Dus vertrokken we met de Giebateau al motorend (omdat er geen wind was) naar Sa(do) eiland.

Tussen Sa(do) eiland en Nang(do) eiland hadden we stroom mee zodat we er snel doorheen waren. We zagen de steiger maar ook dat die aardig op en neer ging door de deining. Niet echt prettig om aan te liggen. Ook was de ophaalbrug omhoog gehaald zodat we het eiland niet op zouden kunnen. We besloten terug te gaan naar Nag(do) eiland. Daar gingen we weer aan de steiger liggen en liep ik weer naar het ferry kantoor om te vragen hoel aat de boot naar Sa(do) eiland ging.Om één uur zaten we op de ferry die ons op Sa(do) eiland afzetten.

De Dinosaurus. 
Ca 230 miljoen jaar geleden ontstonden er in de Trias periode verschillende soorten dinosaurussen. Tijdens de Jura en de Krijt periode was de dinosaurus het heersende landdier, vermoedelijk de grootste die ooit geleefd heeft. Aan het eind van de krijt periode (ca 65 miljoen jaar geleden) stierven de meeste dinosaurussen. De enige overlevende soort dinosaurus zijn de vogels.

Eenmaal op Sa(do) eiland zagen we twee op ware grote (13 meter) nagemaakte Tyrannosaurussen. Deze vleesetende Tyrannosaurus leefde hier vroeger.http://1.bp.blogspot.com/-emMZIORRguU/UyyvXMbuEHI/AAAAAAAABRs/Ylw5CEj6Yb0/s1600/2014.03.18-b.jpg
Tyrannosaurus...

We liepen over het eiland door het kleine dorpje naar de andere kant van de kust waar we bij half tij de voetsporen van deze Tyrannosaurus in de rosten konden zien staan. Een aardig grote voet met drie tenen.


http://2.bp.blogspot.com/-JvM8k2PWT3U/Uyyu3MQmlzI/AAAAAAAABRc/pcUxppn6NRs/s1600/2014.03.18+c.jpg
de voetafdrukken...
http://3.bp.blogspot.com/-mSNf2MQsutE/UyyvEduiF0I/AAAAAAAABRk/KVwXXPY6bDI/s1600/2014.03.18+d.jpgVerder maakten we een mooie wandeling over het eiland en liepen over de rotsen met boven ons de hoge kliffen. Net als gisteren zagen we hoe hier de rotsen uit verschillende lagen bestaan waardoor de voet afdrukken jarenlang goed bewaard zijn gebleven. Na jaren van erosie komen ze weer tevoorschijn.


http://1.bp.blogspot.com/-6h5vNmRH8c0/Uyyv3WM5KcI/AAAAAAAABR0/4hQo2vD-LW0/s1600/2014.03.18.jpg
hoe klein ben ik!17 maart 2014
NANG ISLAND IN ZUID KOREA (34 36.094 n 127 32.234 e)
Even voor zevenen kwam de man van de politie (waterpolitie) langs om ons uit te zwaaien. Terwijl wij de haven uit motorden kwam er een coastgard boot binnen en we werden vrolijk uitgezwaaid. Er was helaas geen wind maar we wilden stroom mee hebben tussen Geumo eiland en Ando eiland zodat we langs de kust en tussen de eilanden door motorden. De politie boot volgde ons en nadat we de eilanden gepasseerd waren motorden zij richting Nang eiland. Het was een heiige dag waar de zon doorheen scheen. Omdat de wind uit bleef veranderden we ons plan en zetten we koers naar Kae eiland. We volgden de grillige westkust van Geumo eiland en zagen het wandelpad waar we gewandeld hebben.
http://2.bp.blogspot.com/-r47mJPbj9e0/UyyuQXdPRdI/AAAAAAAABRM/j3SWau5Vl20/s1600/2014.03.17-a.jpg
langs de aparte kust...
http://3.bp.blogspot.com/-YW_2UOznMUA/UyyuXyBdpQI/AAAAAAAABRU/oXnUqzFIgo0/s1600/2014.03.17-c.jpgOp een gegeven moment werden we opgeroepen door de coastgard wat onze positie was, onze snelheid en onze koers. Nadat we dit verteld hadden bleef het even stil. Vervolgens werden we weer opgeroepen ze begrepen het niet helemaal want we gingen toch naar Nang eiland. We vertelde dat we ons plan gewijzigd hadden omdat de wind uit bleef. Oke!

Rond elf uur kwamen we in de zuid baai van KAE EILAND (34 33.880 n 127 40.776 e). Daar zagen we weer mosselkwekerijen maar vlak voor de kant was nog plek en daar ging ons anker erin. We hebben nu wel geleerd dat de mossel kwekerijen op een diepte tot ca tien meter blijven. Daaronder wordt het voor hun te ondiep en voor ons juist goed om te ankeren. Na een paar kleine klusjes aten we onze lunch in de kuip in de zon. Nu merkten we dat er toch een deining de baai binnen kwam. We waren niet helemaal gerust of dit wel een verstandige ankerplek zou zijn wetende dat er harde zuiden en zuidwesten wind zou komen. Inmiddels was het toch wat gaan waaien zodat ons anker opging en we alleen op fok rustig verder zeilden.

Helaas hield de wind niet aan en moesten we toch weer motoren GRRRR. Weer keken we op de kaart en nu werd ons doel SA EILAND (34 35.427 n 127 33.738 e) waar we rond drie uur aankwamen. Ons anker ging erin maar hield niet. Na een paar keer proberen hielden we het voor gezien. Wel jammer want op de kant zagen we twee grote dinosaurussen staan. We hadden al gelezen dat ze aan de zuidkust in Korea op verschillende plekken dinosaurus voetafdrukken hebben gevonden. Hier dus blijkbaar ook. We motor/zeilden verder om het eilandje tussen de rotsen door naar Nang eiland (ons eigenlijke doel) waar we rond vijf uur ons anker erin gooiden. Het is een mooi gebied om te de eilandjes en de rotsen te varen alleen moet er wel wind zijn GRR

16 maart 2014
Gisteravond kwamen er allemaal vissersboten de haven in. Grote en kleine boten gingen naast elkaar aan de kade liggen. Toen het vanochtend licht werd zagen we pas goed hoeveel vissersboten er lagen. Van de politie hadden we gehoord dat de kerkdienst om tien uur begon zodat we er even voor tienen naar toe liepen. We werden vriendelijk begroet door de dominee en de kerkgangers en even over tienen gingen we naar binnen. Rond half elf kwam het koor met dirigent binnen en ze begonnen prachtig te zingen. Ondertussen kwamen er nog steeds kerkgangers binnen en was de dominee voor bezig. Om elf uur begon de dienst echt en werden we welkom geheten. Er werd veel en mooi gezongen en de preek duurde relatief kort, we vermoeden dat het een Pinkstergemeente is.
http://2.bp.blogspot.com/-ucOA8cjC7S8/Uyys50OkrvI/AAAAAAAABQw/ZeE54UUho6o/s1600/2014.03.16-a.jpg
de vissersvloot...

http://2.bp.blogspot.com/-W-3gh8lLB9I/Uyytikdvv-I/AAAAAAAABQ8/G35Np10m4A4/s1600/2014.03.16-b.jpg
de kerk...

Na de preek werden we door één van de kerkgangers meegenomen naar haar hotel waar we een lunch kregen. Toen we er binnenkwamen zaten ook onze vrienden van de politie daar te eten. We kregen allemaal schaaltjes met verschillende soorten groenten met waaronder de plaatselijke groente Bangpung, Kimshi, tauge groene ui in sesamolie, tauge met zeewier en verder was er gedroogde vis in ketjap en sesam, mosselen, rijst en soep met kreeft die behoorlijk pittig was. Tijdens het eten vroegen de agenten wat we in de middag gingen doen en we lieten zien welk stuk we nu van de wandeling wilden doen. Geen probleem na de lunch brachten ze ons wel naar het beginpunt. We moesten maar naar het bureau komen als we er heen gebracht wilden worden.

Paul en ik waren bijna klaar met eten toen er een groep wandelaars binnenkwam. Twee vrouwen spraken goed Engels en we kregen een leuk contact met ze. Ze hebben maar één week per jaar vrij en omdat ze van wandelen houden doen ze dit vaak in het weekend. Ze komen uit Seoel en zijn gisterochtend met de bus vertrokken naar Yeosu (vijf uur durende rit). Vandaar hebben ze de ferry genomen naar Geumo eiland en hebben gistermiddag één deel van de wandeling gewandeld. Vanochtend zijn ze vroeg opgestaan en hebben de rest van de wandeling gelopen. Nu gaan ze weer terug naar Seoel waar ze vanavond laat aankomen. Morgen weer werken.

We gingen naar het politiebureau en werden naar het beginpunt van het laatste traject gebracht. We liepen over een pad met stenen de helling op. Deze wandeling is toch weer anders dan die van gisteren want nu liepen we niet door het bos maar over een helling bedekt met grote stenen. Onderwijl hadden we wel prachtig uitzicht over het eiland en de oceaan. Bij terugkomst liepen we nog even langs het politiebureau om ze hartelijk te bedanken voor alles.
http://2.bp.blogspot.com/-Ar_4jOIPkXg/Uyyt8p49NGI/AAAAAAAABRI/P-A-XBXfzKY/s1600/2014.03.16-d.jpg
wandelen over de stenen15 maart 2014
Vanochtend stapten we in de politieauto. Nee, we hadden niets verkeerd gedaan! Met zwaailichten aan bracht de politieman ons naar Jikpohet beginpunt van onze wandeling die aan de andere kant van het eiland begint. Gisteren hadden de politie mannen zelf voorgesteld dat ze ons wel naar dit beginpunt wilden brengen.

http://2.bp.blogspot.com/-aOO8bLSnrNw/Uyyrjy1UGAI/AAAAAAAABQI/aZfPR0A3O3k/s1600/2014.03.15-a.jpg
Nee ik heb niets fout gedaan!


We liepen over een goed onderhouden bergpad door het bos naar boven om vervolgens langs de grillige kust te lopen met zijn hoge kliffen. Vanaf verschillende uitkijkpunten konden we de rest van de kust goed zien. Ook de eilanden verderop konden we toch waarnemen alhoewel het wel wat heiig was. Onder het wandelen zagen we andere wandelaars en hoorden we veel vogels mooi zingen. Na anderhalf uur kwamen we aan in Hakdong een ander klein plaatsje. Het leuke van deze plaatsjes is dat de meeste huizen traditionele daken hebben in verschillende kleuren en dat er om ieder huisje een muurtje gebouwd is. Hier aten we onze lunch in de zon uit de wind. We merken de laatste dagen dat de zon steeds hoger komt en dat deze ook steeds krachtiger wordt.

Na de lunch begonnen we aan de tweede etappe van de wandeling: weer een heuvel op om verder langs de hoge kliffen te wandelen. Soms daalden we weer af naar de lagere rotsen waar we vissers zagen vissen.
http://1.bp.blogspot.com/-oEuDe6s4EnA/Uyyr3ZzQSdI/AAAAAAAABQQ/NIwGN4XiyG8/s1600/2014.03.15-b.jpg
de kliffen...


Uiteindelijk kwamen we in het kleine plaatsje Simpoen liepen over de weg terug naar de boot. We kwamen langs de groenten tuintjes van de bewoners en zagen we weer veel vrouwen aan het werk. Bij terugkomst liepen we nog even het politiebureau in om hen te bedanken. Daarna gingen we aan boord, lekker douche en onderuit met een boek.
http://4.bp.blogspot.com/-wmUVLtwcX2k/UyysUFcIDGI/AAAAAAAABQg/ahXeV_3wOWU/s1600/2014.03.15-e.jpg
alles in het Koriaans...

http://2.bp.blogspot.com/-plRdLpJBljw/UyysgPHaU8I/AAAAAAAABQo/Mv-JiyjLdys/s1600/2014.03.15-i.jpg
één van de huizen...


14 maart 2014
GEUMO ISLAND IN ZUID KOREA (34 30.560 n 127 46.159 e)
De depressie is weer voorbij en de zon probeerde door de bewolking heen te komen. Ons anker ging op en alleen op de fok zeilden we met ruime wind de Kamang-man baai uit. Het eerste gedeelte moesten we nog tussen verschillende mosselkwekerijen door maar hoe meer we bij de buiten eilanden kwamen hoe minder dit werd.

De bedoeling was om bij het eiland Kaete stoppen en een plek te zoeken in de vissershaven. Terwijl we de baai in zeilden werd het steeds ondieper totdat we nog maar twee en een halve meter onder de kiel hadden. We waren nog niet bij de haven en het was ook nog geen laagwater zodat we besloten om te draaien en verder te zeilen.

We zeilden rustig tussen verschillende eilandjes door waar we stroom mee hadden en voeren tussen een brug door die nog in aanbouw is. Veel van de eilandjes aan de zuidbaai van Yeosuzijn met bruggen met elkaar verbonden aan het vaste land. Op bijna alle eilandjes wonen wel mensen en er staat bij ieder dorp vaak een grote kerk. In Yeosu stonden ook een aantal grote kerken. Van de vader van Henrie hadden we al gehoord dat dit gebied één van de grootste kerkgemeenschappen heeft van Zuid Korea. Al verder zeilend kwamen we op open zee en zeilden we langs de oostkust van het eiland Geumoen tussen verschillende kleine rotsen waar nog bomen op staan.
http://4.bp.blogspot.com/-j90RSsh5cxM/Uyyqbu_WHzI/AAAAAAAABP4/RB2kH4OfOvI/s1600/2014.03.14-a.jpg
Hier gaan we tussendoor...

Na ca negentien mijl zeilden we de baai in bij Geumo eiland en vonden een plekje naast een boot. Niet wetende of we hier mochten liggen liepen we het plaatsje in en kwamen langs het politiebureau. Daar liepen we naar binnen om te vragen of zij wisten of we naast deze boot mochten blijven liggen. De agenten begrepen het eerst niet maar toen het hen duidelijk werd dachten ze wel dat het geen probleem zou zijn.

We liepen verder door het dorpje waarvan een gedeelte uit gerestaureerde traditionele huizen bestaat. We spraken een leraar die ons vertelde dat er hier een kleuter-,lagere-, middelbare-, en hogere school staat. De mooie gekleurde gebouwe nzijn van één van deze scholen. Verder zagen we een grote kerk en verschillende restaurantjes, winkeltjes etc. Vrouwen waren druk bezig in hun tuintjes, ze verbouwen hier Bangpung een lokale groente. Verder kent het eiland veel toerisme omdat het bekend staat als een mooi eiland met een natuurpark.

http://1.bp.blogspot.com/-xEWhUnmVDvY/Uyyq9q6xsYI/AAAAAAAABQA/G390Mt6PJNg/s1600/2014.03.14-f.jpg
vrouwen aan het werk...


Terug aan boord kwamen de agenten langs om te vertellen dat het goed was dat we vandaag en morgen bleven liggen. Een tijdje later kwam de hoofdagent met de telefoon. Hij gaf Paul de telefoon in de handen. Het bleek dat hij de Coastgard aan de telefoon had die informatie wilden hebben waar we waren ingeklaard, hoe lang we bleven en waar we naar toe gingen. Alles even vriendelijk.

13 maart 2014
Nog een dag met regen. Buiten waait het hard maar hier op anker, beschermd achter het land merken wij daar haast niets van. Beetje opruimen, schoonmaken, boek lezen en film kijken.

12 maart 2014
Een dag met veel regen. De emmers stonden buiten om het regenwater op te vangen voor de was/afwas en de watertanks stonden weer open om het drinkwater op te vangen. Wij zaten lekker binnen bij de kachel, borduren, boek lezen en film kijken.

11 maart 2014
CHANGJJEA-DO (BAAI) IN ZUID KOREA (34 42.469 n 127 37.046 e)

De grote baai ten zuiden van Yeosu heet Kamang-man en de kleine baai in deze grote baai waar we de laatste dagen in liggen heet Chang-do. In deze kleine baai zijn ze druk bezig om drie kleine marina's te bouwen. Alle drie de havens zullen gemeente havens worden.

http://3.bp.blogspot.com/-KwF2XhFjAl4/Uyypoxcn5QI/AAAAAAAABPw/SEOpFRDti9E/s1600/2014.03.11-a.jpg
daken van klein vissersdorp...


De zon scheen volop met een nog steeds koude wind/briesje (echt wintersport weer) zodat we heel rustig alleen met fok door de Kamang-man baai kruisten. Deze baai ligt vol met mosselkwekerijen zodat we goed moesten opletten waar de doorgangen waren tussen deze kwekerijen. Na een zeer rustig zeiltochtje kwamen we rond half twee in één van de andere kleine baaien in de Kamang-man baai aan genaamd Changjea-do. Ook hier zagen we een kleine steiger maar omdat er niemand naar ons toe kwam besloten we ons anker erin te gooien. We liggen nu op ca vier meter diepte waar de bodemuit modder en zand bestaat. De rest van de dag waren we binnen en hebben we een film gekeken en boek gelezen.

10 maart 2014  
Vannacht was het min twee graden dus toen ik vanochtend onze was wilden uitspoelen lag er ijs in de emmer en waren er zelfs kledingstukken aan elkaar vast gevroren. Even later kwam de eigenaar van de marina koffie drinken en aan hem vroegen we leuke plekjes in de buurt om met de boot naar toe te gaan. Hij kon alleen één eiland adviseren omdat hij daar altijd met zijn gasten gaat duiken. Daarna vroegen we waar een grote supermarkt was en waar we konden internetten. Hij zette zijn internet open zodat we snel onze foto's via wifi konden versturen. Inmiddels was het weer een mooie zonnige koude dag geworden.

Na de lunch gingen we wandelen over het strand en de trap op naar de straat. Daar zagen we waar de auto vanaf de kade over de trap het water in is gereden. De man heeft het overleefd maar de vrouw is overleden, zij kon niet uit de auto komen. Voor ons en meer mensen is het een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren. Zo makkelijk was het niet om met de auto bij de trap te komen. Daarna liepen we over een kleine dijk naar het eilandje. Ook hier zagen we dezelfde bomen weer in bloei net als enige dagen geleden.

Terug bij de boot kwam er een andere zeiler langs die hier ook een kleine zeilboot heeft liggen. Hij spreekt goed Engels en wist ons een grappig verhaal te vertellen. Deze tijd van het jaar is het extra koud omdat de winter jaloers is op de nu al bloeiende bomen. Met de vorst probeert die dat te vernietigen. Verder kregen we van hem wat tips waar we heen konden gaan. Hij had niet veel tijd want hij ging aan het eind van de middag met vrienden zeilen.

09 maart 2014
Om elf uur kwamen Henrie (van de gezonken zeilboot) met zijn ouders en twee zusjes bij ons. We hebben al die tijd contact gehouden en vonden het erg leuk dat ze langs wilden komen vanuit Gwangju. Wij kregen van hen een doos mandarijnen en twee dozen aardbeien. Ik had 's ochtends voor bij de koffie zelfgemaakte appeltaart gebakken en wij hadden voor hen speciale cakes uit Japan meegenomen. Tijdens de koffie werd er druk gesproken over hoe ze de Koreaanse zeilboot hadden verloren en hoe ze van de zeilboot waren afgehaald. Ook de vader van Henrie heeft het allemaal van dichtbij meegemaakt omdat hij Bongiedere dag aan de satellite telefoon had gehad. Terwijl wij via de SSB geen contact meer hadden, hadden zij nog wel contact en moest hij telefonisch helpen bij de reddingsoperatie.

Na de koffie stapten we in de auto en reden naar het oude deel van Yeosu. Dit ligt tussen de twee bruggen waar we eerder onderdoor en langs gezeild zijn. Hier aten we in een leuk Koreaans eettentje. Iedereen kreeg een schaal met rijst en verschillende soorten groenten erop. Daarnaast waren er kleine schaaltjes met onder andere kimshi, peper en stukjes rundvlees in sojasaus en andere groeten in een pepersaus. Hier hoorden we veel over het verleden van Korea, een deel wisten we al.


http://2.bp.blogspot.com/-rQd3XaYgP-k/UyDdwZbwaBI/AAAAAAAABOw/Hs7k4fZjQwc/s1600/2014.03.09-a.jpg
eten met de familie van Henrie


Daarna gingen we het oude centrum in waar het standbeeld staat van admiraal Yi-Sun-Sin en nog meer replica's van de oude schildpadoorlogsschepen liggen. Hier in deze stad zijn deze oorlogsschepen gebouwd. In één van deze schepen was een museum waar we in gingen en daar konden we zien hoe de bemanning op de schepen moesten werken.http://1.bp.blogspot.com/-6T9UPof8RDo/UyDekx3oSqI/AAAAAAAABPA/HrXrJDdyApw/s1600/2014.03.09-b.jpg
admiraal Yi-Sun-Sin


Paul en ik moesten de traditionele kleding aan trekken en zo werden we natuurlijk op de foto gezet. Ook zagen we de oude mooi geschilderde Communitiehall waar ze vroeger o.a grote feesten gaven. Deze gebouwen leken veel op de leger/marine basis die we eerder in Tongyong ook hebben gezien. Daarna reden we naar een groot expo gebouw. 2012/2013 heeft kennelijk in het teken gestaan van Zuid Korea.
http://1.bp.blogspot.com/-U4mKQqufkqE/UyDey5pfHCI/AAAAAAAABPI/2KCbWQN_jRY/s1600/2014.03.09-e.jpg
wij in klederdracht...

http://2.bp.blogspot.com/-l9sJks3afbo/UyDfL3kjmGI/AAAAAAAABPQ/KT6MOfIugBA/s1600/2014.03.09-g.jpg
werken in het schip...


Het was een gezellige dag en zeer leuk om de familie van Henrie te ontmoeten. Alsof we nog niet genoeg hadden gekregen, kregen we nu ook nog echte Koreaanse rijstkoeken.

Henry and familie thank you for the nice day, hope to see you again somewere!


08 maart 2014
SEALIFE MARINA SPORT CENTRE YEOSU (YOSU) IN ZUID KOREA (34 44.648 n 127.40.168 e)

http://3.bp.blogspot.com/-RcdiXon9c2Y/UyDcq90CM0I/AAAAAAAABOY/CO6o2g7dqpI/s1600/2014.03.08.jpg
Yeosu Sealife Marina 


De man van de Sealife Marina Sport Center (email:mire39@hanmail.net of tel: 010-9699-1066 of www.mysealife.co.kr ) had gisteren al naar ons geroepen dat we in de marina mochten komen liggen. Vanochtend om acht uur ging ons anker op en motorden we de enige vrije box in. Er was niemand in de marina zodat ik een wandeling maakte in het centrum voor de marina. Hier zijn veel bars en eetgelegenheden en een paar winkels. Één van de winkels was open en ik vroeg aan de man of hij iemand van de marina kende. De man belde de eigenaar van de Sealife marina en deze kwam eraan. De eigenaar kwam bij ons aan boord en samen dronken we koffie. Hij spreekt niet goed Engels maar we begrepen dat de andere zeilboot die hier ligt van hem is, Hier chartert hij mee. Verder verhuurt hij waterfietsen en heeft hij een duikaccommodatie verderop bij de eilanden. We vroegen of het goed was als we hier drie dagen bleven liggen en hoeveel ons dat kosten. We mochten gratis hier liggen. Dit komt natuurlijk wel omdat het nog steeds winter is. Mocht er geen plaats zijn in de marina kun je hier goed ankeren en met je dinghy naar de kant gaan.

Het was een mooie zonnige ochtend met een koude noorden wind zodat we de fietsen pakten om wat rond te rijden. Eerst moesten we een heuvel en daar hadden we een mooi uitzicht over de baai. We daalden aan de andere kant de heuvel af en zo kwamen we bij vroegere scheepswerf van Yi-Sun-Sin (de beroemde koreaanse admiraal). Daar werden vroeger de Turlte worships gebouwd die we in Tongyong hebben zien liggen. Hier bij de ingang staan twee beelden uit graniet gebeeldhouwd (Beoksu). Één met een mannen gezicht en één met een vrouwen gezicht. Dit om het kwaad weg te houden. In ieder typisch Koreaans dorp tref je deze Beoksu bij de ingang aan.


http://2.bp.blogspot.com/-WMhF9nR1XiU/UyDc9i6q7gI/AAAAAAAABOg/SuEqBy1STtI/s1600/2014.03.08-c.jpg
Beoksu...

Daarna fietsen we verder door de stad die uit verschillende wijken bestaat waar mensen in hoge torenflats wonen.Elke wijk heeft een winkelcentrum met veel eetgelegenheden en kleding winkels. De stad is omringd door heuvels en tussen de wijken in liggen soms ook nog heuvels. Terug bij de heuvel die we weer over moesten om bij de marina te komen maakten we een omweg er over heen de andere kant op. Daar zagen we sommige bomen/struiken in bloei staan. Prachtige bloemen in roze of wit. We vragen ons af of dit de kersenbloesem al is?

http://3.bp.blogspot.com/-1KUE44ORHMQ/UyDdS0JahfI/AAAAAAAABOo/2AMmzh_jMIA/s1600/2014.03.08-e.jpgTerug aan boord aten we een zeer late lunch en gingen onderuit met een boek. Rond vijf uur werden we uitgenodigd door de eigenaar van de marina. Hij had een charter gehad en had gedoken op schelpdieren. We namen bier mee en zo aten we gezamenlijk met zijn vrienden rauwe vis of schelpdieren die van de barbecue afkwamen of gekookt waren. Helaas spraken ze niet zo goed Engels maar desondanks was het een gezellige avond.

07 maart 2014
Gisteravond om negen uur hoorden we een boot langs komen. We gingen uit bed om te kijken en zagen twee coastgard boten rond varen met schijnwerpers over het water. Verder zagen we verschillende duikers in het water. Na een tijd werd een lijk uit het water gehaald en met de ambulance afgevoerd.

Vanochtend werd een gedeelte van het strand afgesloten voor onderzoek. Verschillende agenten waren op het strand bezig. Na onze lunch kwam er weer een boot langs met een hijskraan erop die een auto uit het water haalde. We vermoeden dat de man even verderop van een dijkje is afgereden het water in.

Het was een mooie zonnige dag met een koude noorden wind ca vijf graden. Binnen zaten we lekker bij de warme kachel.

06 maart 2014
ZUID BAAI VAN YEOSU (YOSU) IN ZUID KOREA (34 44.645 n 127 40.127 e)
Vannacht en vanochtend waaide het nog steeds hard, vijfentwintig tot dertig knopen uit het noorden. Omdat de wind gedraaid was ging ons anker op en zeilden we alleen op de fok met ruime wind de baai uit. Daarna kruisten we een stukje tussen het eiland Namhaedo en Yeosu. Dat is een drukke vaarroute met grote tankers. We vonden een rustige stukje waar we de vaarroute overstaken. Vervolgens zeilden we onder de brug door en verder door een doorgang tussen Yeosu en het eiland Dolsan of Tolsan. In deze doorgang stikt het van de vissershavens met vissersboten!

Eenmaal door de doorgang heen kwamen we in een grote baai aan de zuidkant van Yeosu. Hier lag het vol met kleine boeien (we vermoeden mossel of oester kwekerijen). Uiteindelijk gingen we in de noordpunt van de baai voor anker. Voor ons is het maar een kleine marina (een paar steigertjes) maar vandaag willen we nog even rust! De natuur is heuvelachtig en begint er steeds droger uit te zien: bruiner en minder bomen.

05 maart 2014
ZUID BAAI VAN NAMHAE IN ZUID KOREA (34 45.863 n 127 54.325 e)
Vannacht om één uur werden we wakker gemaakt door de visser waar we naast lagen. Hij wilde weg! Dus ging onze motor aan en gingen we naast een andere vissersboot liggen. In de loop van de nacht kwam er een swell de haven in draaien en lagen we niet meer zo fijn langs die vissersboot. Dus verlieten we rond zes uur de haven. Even later werd het langzaam licht en zagen we de zon door de heiige lucht opkomen.

Met ca tien a vijftien knopen wind uit het noordwesten zeilden we van halve wind tot aan de wind naar het westen naar de zuidpunt van Namhae eiland. Bij de zuidkust van Namhae zeilden we tussen verschillende kleine eilandjes door. Hier hadden we behoorlijke stroom mee. Toen we buiten de eilandjes kwamen hadden we nog steeds stroom mee maar kregen we wind tegen zodat we in een onrustige zee verder kruisten naar de zuidbaai van Namhae. Daar was het weer rustig en zeilden we verder tot het eind van die baai waar ons anker er in ging. Tijd voor de lunch! Daarna gingen we onderuit met een boek.

04 maart 2014
CHUDO-RI of CHU'D0 IN ZUID KOREA (34 45.460 n 128 17.267 e)
Vanochtend deden we eerst wat klusjes zoals de romp schoonmaken, een vlaggetje maken voor in het clubhuis en de laatste foto's versturen. Vandaag verlaten we Tongyong en gaan we het Hallyeo nationaal marine park in zeilen.

Rond elf uur zeilden we de haven uit en met ca tien knopen ruime wind ging het met vol tuig langs de oostkust kust van Sanyang-eup. We moesten opletten dat we niet over kleine boeien zeilden en we zagen veel vissersboten netten binnenhalen of uitzetten. Aan de zuidkust gekomen zeilden we tussen Sanyang-eup en zuidelijk gelegen eilandjes Hangnimdo, Songdo, Joedi door. Allemaal kleine groene heuvelachtige eilandjes met toch vissersdorpjes en een haventje. Tussen de eilandjes hadden we de stroom mee zodat we al snel vijf knopen liepen. Nadat we de eilandjes gepasseerd waren hield de wind het voor gezien en motorden we het laatste stuk naar Chudo eiland waar we rond half vier de vissershaven in voeren.

Er waren verschillende bewoners op de kade bezig met het klaarmaken van kreeftenpotten en één van de vissermannen gebaarde dat we naast een vissersboot konden liggen. Al snel hadden we drie vrouwen en een visserman aan boord voor de koffie. Helaas spraken de meesten geen Engels en wij geen Koreaans. Omdat we hier geen internet hebben doet onze vertaler het ook niet. Het echtpaar dat een beetje Engels sprak nodigden ons uit om 's avonds bij hun te komen eten.

Rond vijf uur werden we opgehaald en reden we de heuvel op waar hun huis staat. Daar aten we op de grond een echte Koreaanse maaltijd. Er werd een bakpan op een gasbrander op de grond gezet waar bacon en ander varkens lapjes en worstje op werden klaargemaakt. Verder stonden er kleine schaaltjes met rauwe baby garnalen, verschillende schaaltjes met blaadjes sla, gemarineerde uienringen in sesamolie. We dachten groene ui te zien staan maar dit bleek een soort knoflook te zijn en verder kimshi. Kimshi is een kool die is gemarineerd in een bepaalde saus die behoorlijk pittig kan zijn. Deze kimshi was gelukkig niet zo heet. Toen het vlees gaar was pakte de vrouw een slablaadje deed daar een stukje vlees in en daaroverheen wat kleine garnalen en de gemarineerde uienringen en at het zo op. Een andere variatie was een blaadje sla met vlees en kimshi. De knoflook aten we los rauw met een ander sausje. Bij dit lekkere eten dronken we natuurlijk Koreaanse rijstwijn (behalve Paul). Alles was erg lekker! Tijdens het eten bleek de groente uit eigen tuin kwam

http://2.bp.blogspot.com/-Tgn_RlsyTXE/UyDbwcPAxAI/AAAAAAAABOQ/85Ok3MZT4XU/s1600/2014.03.04-a.jpg
eten bij de Koreanen...
Na het eten zagen we een filmpje dat de televisie had uitgezonden over het leven op Chudo-ri. In de ochtend gaan ze vissen en na het vissen is er werk in de tuin of in het huis te doen. Wat zij hier ook in de tuin verbouwen is Sesam. Ze vertelde dat sesam alleen in Korea, Japan, China en Indonesië wordt verbouwd. Of dit waar is durf ik niet te beamen. Van haar gedroogde sesamzaad maakt ze zelf haar sesam olie, die erg lekker is!

03 maart 2014
Toen we wakker werden zagen we dat het een mooie zonnige dag werd en dat het veel minder heiig was dan de voorgaande dagen. Tijd om met de kabelbaan naar de top van Mt Mireuksan (461 meter hoog)te gaan. Op de top hadden we rondom prachtig uitzicht over het Hallyeohaesang Marine Park en aan de andere kant Tongyong met het vaste land. Net onder de zuidkust van Korea liggen vele eilandjes waar we nu uitzicht over hadden (marine park). We konden nu zien tussen welke eilandjes we door gezeild zijn toen we Korea in kwamen. Morgen vertrekken we uit de marina en gaan we tussen deze eilandjes door varen en verschillende van deze eilandjes bezoeken.


http://4.bp.blogspot.com/-4D_wbKk1ia8/UyDZ2f9eXJI/AAAAAAAABNo/ZC0YLO9IX4U/s1600/2014.03.03-a.jpg
Hallyeo national Marine parkWe zaten heerlijk in de zon te genieten van het uitzicht en aten ondertussen onze lunch. Na de lunch liepen we door het bos over een bospad steil naar beneden en kwamen we langs verschillende Boeddhistische tempels. De Yonghwasa tempel is gebouwd in deSilla Kingdom en later gerestaureerd in 1742.

http://4.bp.blogspot.com/-NF-zBOnYtO8/UyDavueDEiI/AAAAAAAABNw/y_M3v8Cgbmg/s1600/2014.03.03-e.jpg
Yonghwasa tempel...

http://1.bp.blogspot.com/-X-SuD7FUkos/UyDa_TpRM-I/AAAAAAAABN4/4b7g2yoB3nU/s1600/2014.03.03-g.jpg
de ingang...

http://1.bp.blogspot.com/-IbOmw3UZDYo/UyDbP08FjFI/AAAAAAAABOA/pjEpUPCm_6s/s1600/2014.03.03-i.jpg
de bel...

http://1.bp.blogspot.com/-wVrSwV6Khoc/UyDbeSt4A7I/AAAAAAAABOI/3Um2mWeKpnA/s1600/2014.03.03-j.jpg
de houten beelden...

Verder zagen we de Gwaneumam- en Dosoran tempels die minder oud zijn. Alle tempels waren weer prachtig geschilderd en in één van de tempels zagen we mooie houten beelden.Vervolgens liepen we verder het bos pad af en kwamen we uit in Tongyong waar we het centrum nog een keer doorliepen. Na nog wat boodschappen gedaan te hebben waren we rond vijf uur terug aan boord. Het was een mooie dag!

02 maart 2014
Vandaag is het zondag en zijn de meeste Koreanen vrij. Vandaar dat er enige bedrijvigheid in de marina was. Er werd een zeilboot te water gelaten die naast ons kwam liggen. Paul kwam in gesprek met de zeilers aan boord. Later op de dag zeilden ze naar buiten om te trainen voor de wedstrijden.

Het was een mooie zonnige dag alleen een beetje heiig zodat we na de lunch besloten om te gaan wandelen. Eerst een stukje langs het water en daarna door het bos de heuvel op. Hier hoorden en zagen we veel zangvogels.

http://1.bp.blogspot.com/-f8pV5DABBvM/UxraVBBe9iI/AAAAAAAABNY/miUkdc7hf2k/s1600/2014.03.02-d.jpg
een zangvogel...
Onder het lopen zagen we ook verschillende graven. De graven bestaan uit een rond heuveltje met een grafsteen ervoor. Dit hadden we gisteren vanuit de bus ook al vele malen gezien. Al verder lopend zagen we iets verderop een groot wild zwijn dat snel voor ons wegliep.

http://4.bp.blogspot.com/-3xvaHRNtlng/UxraAFPz9nI/AAAAAAAABNQ/q1OrSq7yNXw/s1600/2014.03.02-b.jpg
een koreaans graf...


Terug aan boord kwamen we in gesprek met een zeiler genaamd Lee die even verderop op zijn boot zat. Aangezien Lee goed Engels spreekt nodigden we hem uit voor een biertje. Een gezellige man die hier vaak dagjes met zijn boot gaat zeilen. Zijn vrouw en kinderen houden daar niet van. Rond vier uur gingen we samen met Lee naar de Tejedor yachtclub waar we konden internetten.

Lee wilde graag met ons uit eten zodat we even later langs de kade naar restaurant Donau Garden liepen. Daar aten we Pork Garbi: in de tafel zat daarvoor een ronde kom waar hete kooltjes in gingen. Daar werd een rooster opgelegd waar we zelf onze dunne strookjes gemarineerde vlees op konden barbecueën. Omdat de lapjes wat lang waren knipte Lee ze met een bijgeleverde schaar door als ze gaar waren. Daarnaast kwamen een heel stel kleine schaaltjes met allemaal verschillende groentes. Lee had ervoor gezorgd dat we geen heet (pittig) eten kregen. Nadat dit alles op was waren onze buiken goed gevuld maar we bleken nog een tweede ronden te krijgen. Die bestond uit een vissoep met weer verschillende schaaltjes groentes en rijst. Gelukkig kwam er geen derde ronde meer want dan waren onze buiken geknapt (hihi). Het was een gezellige avond.
  
01 maart 2014
Gisteren hadden we bij de balie van het Chungmu resort uitgelegd gekregen hoe we met openbaar vervoer naar deze tempel konden reizen. Deze ochtend om half acht zaten we in de bus naar het grote busstation in Tongyong.
http://3.bp.blogspot.com/-swC_vQI11_M/UxrZb1_T4LI/AAAAAAAABNI/4Q6Wjk6Ir7Q/s1600/2014.03.01-a.jpg
uitzicht in het dal...

Vandaar namen we de bus naar Jinju. Een busreis van iets langer dan een uur. Aangekomen in Chinju lieten we aan het loket het briefje zien waar de naam Haeinsatempel op stond. De vrouw knikte beleefd en gaf ons twee kaartjes. Helaas was de bus net weg zodat we anderhalf uur moesten wachten. Chinju is een grote stad met hoge flats en veel winkels. We keken wat rond en kochten twee mooie warme winterbroeken.

Iets over de Haeinsatempel

DE HAEINSATEMPEL ligt op de berg Kaya (1430 meter) in het zuiden van Zuid-Korea in de provincie Gyeongsangnam-do. De tempel werd gebouwd in 802 in het verenigde Shilla koninkrijk. De Janggyeong Panjeon zijn vier gebouwen in deze tempel waar de meer dan 80.000 Tripitaka-houtblokken (Tripitaka Koreana) zijn opgeborgen. De nu bestaande blokken zijn gemaakt tussen 1237 tot 1249 om een eerste versie uit 1010-1031 te vervangen. De Koreaanse versie van de schriften van Boeddha (Tripitaka Koreana = Tripitaka-houtblokken) in de Haeinsa tempel is een van de meest belangrijke en complete werken van boeddhistische teksten in de wereld. De gebouwen waarin de houtblokken met tekst worden bewaard zijn uniek door de ouderdom en de speciale structuur. De architectuur van de gebouwen is namelijk een unieke 15e-eeuwse oplossing om de houtblokken tegen veroudering te beschermen. (Werelderfgoedlijst van de UNESCO in Zuid-Korea)


Rond kwart voor tien gingen we de bus in, in de veronderstelling dat we richting de tempel gingen. We wisten dat deze busreis ca twee uur duurde.We reden door groene bergen met daartussen de dalen met kleine dorpjes en veel akkers en vlakke velden(sawa) die er nu droog/bruin uitzagen. De dorpjes bestaan eigenlijk uit gewone huizen met soms gekleurde daken en af en toe zie je er een Japans uitziend huis tussen.

Na twee uur maakten we een stop en bleek dat we in de verkeerde bus zaten. Deze bus ging naar Anshan (nog verder dan Seoel in het noorden van Zuid korea) GRRRR. Nog drie uur te gaan! Er was geen optie om hier over te stappen zodat we verder moesten rijden tot Suwon (stad tegen Seoel aan). Hier kwamen we rond drie uur aan. Nu wilden we ons beklag doen bij de bus organisatie maar die zat niet in het busstation van Suwon. Dus zater niets anders op dan andere kaartjes voor de terugweg te kopen. Een jongen die bij ons in de bus zat en goed Engels sprak hielp ons om kaartjes te kopen naar Deajeon. Dit was de beste terug weg. Rond vijf uur waren we in Daejeon waar we buskaartje kochten voor de bus naar Tongyong. Uiteindelijk waren we om negen uur terug in Tongyong. We hebben het binnenland van Korea nu wel gezien maar de tempel hebben we gemist GRRRRRRR!

Terug bij de marina gingen we de naar de yacht club "Tejedor". Daar spraken we met de eigenaar Cloud Hwang die goed Engels spreekt. Hij is de zaak net begonnen is zeer behulpzaam. Mocht je naar Zuid Korea willen met je zeilboot kun je hem bellen 0082 1099655799 of emailen yachtracer@hanmail.net. Hij wil je graag met veel dingen helpen. Hij hielp ons enkele vragen in het Koreaans te vertalen en verder zaten we gezellig te praten over het wedstrijdzeilen in Korea waar hij aan mee doet. Bijna alle eigenaren waarvan de jachten hier in de marina liggen komen uit Busan of Seoel. Het wedstrijd zeilen begint weer in maart/april en ligt nu stil. Verder werkt hij ook als een makelaar voor jachten. Het werd een gezellige avond.

28 februari 2014
Gisteren hadden we de verschillende soorten oorlogsschepen van Yi Sun-Sinal in de Gangguan haven zien liggen. De grote schepen die ter zijner nagedachtenis hier liggen hebben een schildpad vorm zodat je er vanuit het water niet op kan klimmen. Op één van de schepen staken stalen punten uit het dak).

Iets over ADMIRAAL YI SUN-SIN

Yi Sun-sin leefde van 28 april 1545 tot 16 december 1598. Hij was een Koreaanse marineofficier die vooral bekend is geworden om zijn overwinningen op de Japanse marine ten tijde van de Japanse invasies van Korea (1592-1598). Hij was ook als Commandeur verantwoordelijk voor de zeges van de gezamenlijke Koreaanse marinevloot (Samdo Sugun Tongjesa) ten tijde van de invasie door Japan in april 1592. Yi is ook beroemd geworden vanwege het innovatieve gebruik van de Geobukson (schildpadschip), 's werelds eerste gepantserde oorlogsschip. Hij is één van de weinige admiraals die zegevierde in elke slag waaraan hij leiding gaf, en dat was tenminste 23 keer. Yi overleed nadat hij was geraakt door een kogel tijdens de slag van Noryang december 1598. Tegenwoordig wordt Yi gezien als een Koreaanse held.Vandaag reden we met de bus naar het centrum. Nu gingen we naar de oude legerbasis uit de Joseon Dynastie (1392 tot 1910). Het complex is 40.000 m2. Er staan verschillende gebouwen op zoals de Hal, het Pavilion, het Hoofdkwartier, de woonruimtes, huizen voor de gasten etc. Voor de entree staat een stenen bewaker, dit is de Koreaanse totem paal.


http://4.bp.blogspot.com/-XMJcxSLZioQ/UxrXXkhLYOI/AAAAAAAABME/1bfcCeZ5x7c/s1600/2014.02.28-b.jpg
koreaanse totempaal...


http://4.bp.blogspot.com/-XWS9n7dNmC4/UxrXsGywvaI/AAAAAAAABMM/de2XNH5CaK8/s1600/2014.02.28-c.jpg
De legerbasis...


http://3.bp.blogspot.com/-Qjr_aBiFYiM/UxrX1TpGpkI/AAAAAAAABMU/OjZGIiHIt5k/s1600/2014.02.28-d.jpg

We liepen verder de trap op en gingen nu langs de stenen muren de marine basis in. Bijna alle gebouwen waren prachtig beschilderd in de mooiste kleuren met prachtige motieven. In de huizen zagen we hoe de mensen hadden geleefd, we zagen oude wapens, oude uniformen en hoe ze geld maakten van zilver, koper en goud. Heel indrukwekkend om dit zo te zien. Daarna liepen we naar de Chungnyeolsa Shrine (gebouwd 1606)die al net zo mooi beschilderd was.

http://1.bp.blogspot.com/-mT1mmrVzLhY/UxrYCxAVqII/AAAAAAAABMc/yh_9HoqQYRo/s1600/2014.02.28-f.jpg
de beschilderingen...
http://1.bp.blogspot.com/-_gPiBLWF_Qk/UxrYL9ZUGCI/AAAAAAAABMk/6doYVSujC6k/s1600/2014.02.28-g.jpg


http://4.bp.blogspot.com/-WuHDJX7kUKA/UxrYRwYT9WI/AAAAAAAABMs/2xf3CjXwo2U/s1600/2014.02.28-h.jpghttp://1.bp.blogspot.com/-gMvanGfchEw/UxrYn1aSJzI/AAAAAAAABM0/g_KijQctkNk/s1600/2014.02.28-m.jpg
werkkamer...

http://1.bp.blogspot.com/-_g3r_ftN8HI/UxrYy5HTELI/AAAAAAAABM8/asb9JpbufpY/s1600/2014.02.28-o.jpg
oude kostuums...

Nadat we de oudheden bekeken hadden wilden we terug naar de markt van gisteren om nog meer koekjes te kopen. Maar nu zaten er helemaal geen mensen meer op het trottoir en ook waren er geen kraampjes meer. Gisteren was het dus gewoon marktdag (hihi). Ondertussen waren we er achter gekomen waar een grote supermarkt was en daar gingen we dus heen. We deden er uitvoerig boodschappen en namen een taxi terug naar de boot.

Nadat alles ingeruimd was gingen Paul en ik naar de sauna in het Chungmu resort. Heerlijk even ontspannen in een warm bad en sauna. Rond half vijf was Paul terug bij de boot en rond vijf uur kwam ik schoon en wel terug. Heerlijk!

27 februari 2014

CHUNGMU MARINA IN TONGYONG IN ZUID KOREA (34 49.646 n 128 26.108 e)
Vanochtend scheen de zon en ik liep zo om de baai heen naar het Chungmuresort waar ook een Marina bij hoort. Ik ging de informatie balie binnen en daar vandaar werd ik verwezen naar de balie voor de Marina. In eerste instantie zei de medewerker daar dat de haven vol was. Maar toen ik duidelijk maakte dat we maar een paar dagen bleven was er in eens wel plek. De ligplaatsen in de Marina kosten dertien euro per dag maar wij kregen één dag gratis. Drie liggen, twee betalen! Ik riep Paul via de handmarifoon op dat alles gelukt was en dat hij naar me toe kon varen. Even later lag de Giebateau in de haven.

We liepen naar de bushalte waar we de bus (100) namen om ons naar het centrum van de stad te laten rijden. De bussen zijn hier heel goedkoop, voor anderhalve euro waren we samen in het centrum van de stad. Daar aangekomen liepen we door de Gangguanhaven.


http://1.bp.blogspot.com/-J_zbagY2TXw/UxrV7U8y7uI/AAAAAAAABLg/gT2Acd8IEnE/s1600/2014.02.27-c.jpg
oorlogschepen in de Gangguan haven...
http://2.bp.blogspot.com/-GHUYBZGavTg/UxrWLMgMC5I/AAAAAAAABLo/hHBHUF9Q-II/s1600/2014.02.27-e.jpgGisteren hadden we daar de overdekte markt gezien waar voornamelijk vis en groente te koop zijn. Nu liepen we ook door de straten er om heen. Er zaten veel mensen op de stoep hun spullen te verkopen. Weer veel groenten, koekjes en andere etenswaren, elektronica, kleding etc. Al vind ik het eten (groente) hier niet zo goedkoop de kleren daarentegen zijn wel goedkoop. Ik kocht een mooie dikke winterjas voor nog geen vijfentwintig euro!

Waar het in Japan allemaal netjes en geordend is, is het hier toch minder schoon en veel chaotischer waardoor het veel meer Aziatisch aan doet wat ook gezellig is. We liepen verder door en kwamen terecht in de DongpirangWall painting Village. Wat de naam al zegt het waren prachtige muurtekeningen.


http://1.bp.blogspot.com/-A3j9wNhLNqU/UxrWZo5tFJI/AAAAAAAABLw/M1yI23_hpkQ/s1600/2014.02.27-h.jpg
Dongpirang muur beschilderingen...

Uiteindelijk kwamen we boven op de heuvel uit en hadden we een mooi uitzicht over het centrum vanTongyong. Op de terugweg aten we een hamburger in een Koreaans restaurant. Hier liggen de hamburgers niet tussen broodjes maar tussen plakken rijst met aan de buitenkant een laagje zeewier. De porties zijn weer normale maat en niet kleiner zoals in Japan.

http://2.bp.blogspot.com/-3LNFY0E6Kbw/UxrWpijZ51I/AAAAAAAABL4/zzwibt0miuE/s1600/2014.02.27-j.jpg
uitzicht over Tongyong...


Daarna liepen we een SK (South Korea) Telecom zaak in omdat we graag weer internet op onze Ipad willen hebben. Hier werd ons verteld dat dit niet kon. We liepen nog een andere telecomzaak in maar ook hier konden we geen internetkaart kopen. In veel postkantoren en banken is er gratis internet en daar moeten we het deze drie maanden maar mee doen. Verder waren we op zoek naar een grote supermarkt want ik had alle groente en vlees opgemaakt voordat we Korea in kwamen. Achteraf hadden we dit niet hoeven doen want er is totaal niet naar gevraagd. Helaas kon ik geen grote supermarkt vinden zodat we rond drie uur met de bus terug reden naar de boot.

26 februari 2014
TONGYONG IN ZUID KOREA (34 49.646 n 128 26.108 e)
Nadat we de zuidkust van Tsushima hadden verlaten hielden we wat noordelijker aan. De weersberichten gaven de informatie dat de wind in de loop van de ochtend toe zou nemen. Uiteindelijk konden we inderdaad wat ruimer zeilen toen de wind aan trok tot ca vijftien knopen.

Het was druk op het water met tankers en grote vissersboten die alle kanten op gingen. In onze wachten stonden we op de trap, tussen het luik en keken zo of alles goed ging. Rond vier uur zeilden we tussen de eerste eilandjes aan de zuidkust van Korea door. Nu waren we in het Hallyeochaesang nationaal marine park. Rond zes uur werd het langzaam licht en moesten we het laatste stuk tussen de eilandjes door kruisen naar Tongyong. Toen moesten we goed oppassen dat we niet over kleine boeien met visstaken zeilden, het stikte ervan!

Met het licht worden werd het druk met kleine vissers bootjes die netten kwamen legen en daarnaast kwamen de grote vissersboten naar binnen varen. Om negen uur haalden we de zeilen weg en motorden we een baai in waarin de Chungmu Marina is gelegen. We riepen over de marifoon (kanaal 16) de Chungmu Marina, de Tongyong Coastgard, Tongyong Custrom , Tongyong Immigratie op maar niemand gaf antwoord. Uiteindelijk meerden we af aan de steiger van Tongyong Marine sportcentrum.

Paul klom over het hek van de steiger en liep naar het kantoor. Daar kwam hij iemand tegen die zeer behulpzaam was. De man belde Quarantaine en Custom en na een half uur stonden de mannen aan boord. Ik moest de papieren invullen en zowel bij Paul als bij mij werd de temperatuur opgenomen. Nadat ik klaar was met Quarantaine kwam Custom met de papieren. Ondertussen vroeg Paul aan de ambtenaren waar we nu precies hadden moeten inklaren omdat we dat nergens hadden kunnen vinden. We konden hier op drie plekken inklaren en de plek waar we waren was daar één van. Nadat alle papieren waren ingevuld reden we met Customs mee door de stad Tongyong naar het kantoor van Immigratie waar we de laatste papierwinkel invulden. Ook hier werden vingerafdrukken en een digitale pasfoto gemaakt. Nu waren we klaar en mogen we negentig dagen in Korea blijven! Inmiddels was het wel hard gaan regenen grrr!

Omdat we geen Koreaans geld hadden gingen we eerst naar de bank om geld te pinnen. Gelukkig was die dichtbij. Toen we geld op zak hebben en we in het centrum van de stad waren bekeken we de vismarkt in Gangguan Harbour. Daar worden de vissen in kleine lage kratten met een laagje water in leven gehouden.
http://2.bp.blogspot.com/-nsIsfQx3pu4/UxrU1HsD_wI/AAAAAAAABLQ/qqptdk0I7Rc/s1600/2014.02.26-b.jpg
hoe hou je vissen in leven...

http://2.bp.blogspot.com/-s7-JxAkJv_o/UxrVIj3mXxI/AAAAAAAABLY/igNun3mE4bg/s1600/2014.02.26-c.jpg
Koreaaans eten...

Onze eerste indruk was dat Korea héél anders is dan Japan,het doet veel meer Aziatisch aan. Het regende nog steeds hard en aangezien we ook niet zo veel geslapen hadden wilden we terug naar de boot. We hadden van Custom al gehoord dat Korea goedkoper is dan Japan en dat de taxi's goed te betalen zijn. Dus namen we een taxi terug naar de boot.

We liepen het Longtong Marina sportcentrum in om te vragen hoe lang we zouden mogen blijven liggen. We liepen naar de 2e verdieping waar de Tongyong Sailing Federation gevestigd is. Daar kregen we te horen dat we die dag mochten blijven liggen. Ik vroeg of zij wisten of er een Small Craft Quide van Korea is en waar we die eventueel zouden kunnen kopen. De man haalde een Small Craft Chart tevoorschijn waar alle havens van de zuidelijke kust met de bijbehorende eilandjes in stonden. We kregen die zomaar cadeau! Daarin zagen we dat er maar vier marina's zijn aan de zuidkust van Korea. Even verderop was een toeristen bureau waar ik nog wat andere informatie haalde over dit district en daarna gingen we snel naar de boot. Lekker met de kachel aan en het tikken van de regen op het dak. Welkom in Korea.....

25 februari 2014
In de ochtend gingen we naar de Ferry terminal waar we gratis konden internetten. Daar verzonden we onze laatste foto's van Japan. Mr Yasuhiko zag ons zitten en kwam met drie Kasumaki taartjes voor bij de koffie. Die zijn gemaakt van zoete bonen in een cake, een plaatselijke lekkernij.

Terug aan boord maakte ik het eten klaar voor onderweg. Rond twee uur gingen we naar de Custom en Immigratie om uit te klaren en om half vier kwam Coastgard bij ons aan boord. Ze waren wat bezorgd om het feit dat we in de nacht naar Korea zeilden. Ze hadden liever gehad dat we dit overdag deden. Dus legden we uit dat dat lastig was omdat we dan Korea in het donker moesten aanlopen. Nu zouden we in de ochtend aankomen. Uiteindelijk gingen ze accoord en gingen de trossen los.

Er stond nog niet veel wind (zes a zeven knopen) dus dobberden/zeilden we vol tuig halve wind langs de kust van Tsushima zuidwaarts. Het was een heiige dag met redelijk zicht zodat we de andere vissersboten wel goed konden zien. Aangekomen bij de zuidkust was het inmiddels donker geworden en was de wind wat aangetrokken tot ca tien knopen. Met nog steeds vol tuig zeilden we ruime wind verder de Koreaanse straat in. Op naar Korea!

GESCHIEDENIS:

NAAM KOREA:
De naam Korea is een verbastering van het woord Goryeo en verwijst naar de gelijknamige dynastie uit de 10e eeuw. De spelling werd voor het eerst gebruikt door Hendrick Hamel (1630-1692), een Nederlandse schipbreukeling die dertien jaar in Korea verbleef.

GOJOSEON:
Gojoseon is de naam voor het oude Korea. Dit rijk werd opgericht volgens een legende in 2333 v. Chr door Dangun (Zoon van God).

PREHISTORIE:
Archeologische vondsten laten zien dat het schiereiland al 18 tot 12 duizend jaar geleden bewoond was.

SILLA DYNASTIE:
Silla was een van de drie koninkrijken van het oude Korea. Het heeft bestaan van 57 v. Chr. tot 935. In 660 werd het koninkrijk Baekje en in 668 het andere koninkrijk Goguryeo aan het koninkrijk van Silla toegevoegd, zodat Korea was verenigd en het bestond zo uit het grootste gedeelte van het huidige Noord-Korea en Zuid-Korea. Alle drie delen werden beïnvloed door China. Het boeddhisme werd in het jaar 372 via China ingevoerd.

GORYEO DYNASTIE:
De Goryeo dynastie werd gesticht in 918 en deze heerste over het Koreaanse schiereiland tot 1392. De Goryeo dynastie kende een aantal sprongen voorwaarts in de Koreaanse cultuur, zowel sociaal-economisch als militair en ook op cultureel vlak. Zo is de pottenbakkerij uit Goryeo bijvoorbeeld beroemd om zijn Celadon vazen. Een nog belangrijker product uit de Goryeo periode is de Tripitaka Koreana een verzameling van Boeddhistische teksten, uitgesneden op ruwweg 80.000 hout blokken. Tevens werd in 1234 's werelds eerste drukpers op basis van metalen verplaatsbare letters in Goryeo uitgevonden. In 1231 werd het schiereiland door de Mongolen veroverd.

JOSEO DYNASTIE:
De Joseon dynastie (ook wel Choson dynastie genoemd) is de naam van een periode uit de Koreaanse geschiedenis die duurde van 1392 to 1897. De Joseon dynastie is zeer bepalend geweest voor alles wat we nu kennen als Koreaans, en bepaalt nog steeds grotendeels het gezicht van de hedendaagse samenleving.
Tussen 1592 en 1598 werd Korea verschillende malen door Japan aangevallen. Admiraal Yi Sun-sin, de beroemdste Koreaanse legeraanvoerder, was toen belast met de verdediging van het land.
Korea is verschillende keren ontdekt maar de ontdekkers werden allemaal gevangen genomen en kwamen niet meer terug. Tijdens een schipbreuk van een boot van de VOC in 1653 kwam Hendrik Hamel in gevangenschap maar wist na 13 jaar te ontsnappen uit het land en wist als een van de eerste westerlingen informatie te geven over dit nog onbekende land.
Tijdens de 19e eeuw probeerde Korea zich tegen openheid naar de rest van de wereld te weren. Alle grenzen werden gesloten en alle contacten werden verbroken, met uitzondering van die met China.

KOREA ALS KOLONIE VAN JAPAN:
Vanaf 1876 dwong Japan de Koreanen tot handelsbetrekkingen. Op 25 juli 1907 werd Korea een protectoraat van Japan en in 1910 werd het officieel geannexeerd. Korea bleef een Japanse kolonie tot 15 augustus 1945. Tijdens deze koloniale tijd werden de Koreanen veel rechten ontnomen; onder andere het recht op verenigingen, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Het Japanse schoolsysteem werd ingevoerd, en vakken als Koreaanse geschiedenis en Koreaanse taal werden door Japanse varianten vervangen. In het hele land werden transport- en communicatie netwerken opgebouwd maar het werd de Koreanen verboden in de handel actief te zijn. Veel boeren verloren hun land doordat de Japanners onteigenden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerde de kolonisator om Korea als natie uit te wissen. Het schoolsysteem werd compleet omgevormd. Koreanen moesten Japanse namen aannemen en traditionele feesten werden verboden. Kranten mochten niet meer in het Koreaans verschijnen en Koreaanse geschiedenis werd verboden als vak op scholen en universiteiten. Honderdduizenden Koreanen werden naar Japan gedeporteerd en moesten in de mijnen en fabrieken werken. Vele mannen werden in het Japanse leger gerekruteerd om tegen China te vechten, terwijl vele vrouwen onder dwang in de prostitutie moesten werken.

Tijdens de Japanse bezetting bestond een regering in ballingschap in China. Op 11 december 1941 verklaarde deze regering in ballingschap Japan de oorlog en streed met haar vrijheidsleger mee met de geallieerden. Japan capituleerde officieel op 15 augustus 1945 en de 35 jaar koloniale overheersing was voorbij.

SPLITSING KOREA:
Na de capitulatie van Japan werd het Koreaanse schiereiland het slachtoffer van een ideologische strijd tussen de VS en de USSR. Het land werd tijdens een spoed zitting van twee Amerikaanse generaals in twee helften gesplitst. Nu werd Korea op de 38e breedtegraad provisorisch gedeeld in een Amerikaans deel en een Russisch deel. Na 8 september 1945 viel het zuiden onder de administratie van de Verenigde Staten en het noorden kwam onder Sovjet-bestuur. In juni 1950 brak de Koreaanse oorlog uit en werd de scheiding van Korea definitief.